Иран започва съдебна битка срещу САЩ заради подновените санкции, наложени на Техеран, а адвокатите на ислямската република се очаква да оспорят мерките, които накърняват икономиката й.

Арена на сблъсъка е най-висшият съд на ООН - Международният съд в Хага, а изслушванията на страните по делото ще се проведат в рамките на 4 дни, съобщава AFP.

На 8 май президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, постигнато 2015 г. от предшественика му Барак Обама и други световни сили, и нареди на САЩ да наложат тежки санкции срещу Техеран. Решението предизвика критики по целия свят.

Нов удар за Иран: Тръмп печели най-бързорастящия пазар на петрол

Нов удар за Иран: Тръмп печели най-бързорастящия пазар на петрол

Американските компании продават все повече в Индия

Първият кръг от санкции влезе в сила в началото на август, като забрани на иранското правителство да купува щатски долари, да извършва търговски сделки със злато или други ценни метали и да инвестира в ирански дълг.

Въпросните ограниченията са насочени и към металургичния сектор в Иран, тъй като забраняват търговията на страната с алуминий, стомана, графит, въглища и определен софтуер.

Иранската автомобилна индустрия, втората по големина промишленост в страната след петролната, също ще бъде силно засегната от санкциите, като на страната е забранено да внася самолети и компоненти за самолети.

САЩ планира да унищожи най-важния източник на приходи на Иран

САЩ планира да унищожи най-важния източник на приходи на Иран

Вашингтон иска да принуди Техеран да промени политиката си

Санкциите на Вашингтон отрязват и възможността на Иран да изнася килими и храни в САЩ.

Най-тежкото за Техеран обаче предстои в началото на ноември. От 5 ноември влизат ограничения върху износа на нефт и нефтопродукти от ислямската република, чиято икономика до голяма степен зависи от петрола.

Според експерти иранският износ на петрол ще спадне с 1 млн. барела с въвеждането на втората фаза на анкциите, което означава, че годишните приходи на Иран, които в момента са около 60 млрд. долара, ще намалеят с 27 млрд. долара.