Испанските власти са отделили около 2,5 милиарда евро за разработването на военен изтребител от шесто поколение в рамките на програмата Future Combat Air System (FCAS). Германия и Франция участват пряко в изграждането на новата европейска бойна летателна машина.

Плащанията от Испания ще се извършват през следващите шест години. Тази година се планира да се отделят малко повече от 110 милиона евро, пишат испанските медии.

Германия, Франция и Испания подписаха колективно споразумение за сътрудничество. Всичките тези държави ще отговарят за създаването на бойни самолети от шесто поколение. Пробният полет на изтребителя, чийто дизайн бе обявен преди три години, е планиран за 2027 година. След 2040 г. той трябва да замени изтребителите Rafale и Eurofighter.

Компаниите Airbus, Indra Sistemas и Dassault Aviation участват активно в разработката. Общата стойност на проекта варира от 50 до 80 милиарда евро. Модел на изтребителя бе показан преди две години на международното авиошоу в Льо Бурже, Франция.