Вносът в ЕС на руски втечнен природен газ (LNG) се е увеличил с 40% след нахлуването в Украйна въпреки усилията за намаляване на доставките, пише The Guardian.

Страните членки са купили повече от половината от руския LNG на пазара през първите седем месеца на тази година, според анализ на данни от Kpler, който проследява морския и танкерния трафик.

Испания и Белгия, които действат като основни портали за доставки на LNG за блока, се очертаха като втори и трети най-големи клиенти на руски LNG съответно след Китай.

"Сега страните от ЕС купуват по-голямата част от доставките на Русия, поддържайки един от най-важните източници на приходи за Кремъл", каза Джонатан Нороня-Гант, старши активист за изкопаеми горива в антикорупционната група Global Witness, която направи анализа.

Газовите потоци по тръбопроводите в Европа от Русия са спаднали до исторически ниски нива след инвазията миналата година, тъй като страните се отказват от него, но за да компенсират недостига, доставките на охладен втечнен природен газ от цял ​​свят, включително oт Русия, скочиха и не подлежат на санкциите на ЕС.

Спад в износа на LNG от Норвегия и стачка при топ производител в света: Рисковете за доставките на газ в Европа нарастват

Спад в износа на LNG от Норвегия и стачка при топ производител в света: Рисковете за доставките на газ в Европа нарастват

Едно от най-големите находища в Норвегия е спряно за поддръжка

Страните от ЕС са купили 22 милиона кубични метра руски LNG между януари и юли 2023 г., в сравнение с 15 милиона през същия период на 2021 г., каза Global Witness.

"Купуването на руски газ има същото въздействие като купуването на руски петрол. И двете финансират войната в Украйна и всяко евро означава повече кръвопролития. Докато европейските страни осъждат войната, те слагат пари в джобовете на Путин", каза Нороня-Гант. "Тези страни трябва да приведат действията си в съответствие с думите си, като забранят търговията с руски LNG, който подклажда както войната, така и климатичната криза."

Испания и Белгия заявиха, че числата не отразяват националните покупки, а факта, че техните пристанища са основни входове за останалата част от континента.

Европейските лидери прекараха 2022 г. в намаляване на зависимостта си от руската енергия и в опити за изграждане на алтернативни доставки, след като президентът на страната Владимир Путин затвори газовите кранове за Европа.

Как една стачна вълна в Австралия може да "взриви" световния LNG пазар

Как една стачна вълна в Австралия може да "взриви" световния пазар на втечнен газ

Утре е ключов ден в преговорите между профсъюза и работодателя

ЕС наложи санкции върху вноса на руски петрол и въглища, след като силите на Москва нахлуха в Украйна през февруари миналата година. Той също така забрани на руски организации да съхраняват газ в блока и забрани повечето нови инвестиции в руския енергиен сектор.

Страховете от спиране на тока през зимата доведоха до това, че хората в много страни бяха помолени да намалят термостатите си за отопление с 1 градус и нощното осветление на обществени сгради в целия блок, включително Айфеловата кула, беше спряно. В някои градове уличното осветление беше изключено след полунощ, за да се пести енергия.

Германия заяви през януари, че вече не зависи от Русия и от нейната енергия, след като е осигурила доставки от други краища на света, включително САЩ и Норвегия.

Испания каза, че настоящата ситуация ясно показва необходимостта от единни, съгласувани действия, когато става въпрос за намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ. Той също така каза, че увеличението на вноса вероятно е резултат от търговци, съхраняващи руски LNG в испански и белгийски съоръжения.

Катар иска да вземе короната на Австралия като най-голям износител на LNG до 2029 година

Малката азиатска държава, която иска да вземе короната на Австралия като най-голям износител на LNG до 2029-а

Там производството се увеличава до 126 милиона тона годишно

"Европа трябва да действа съвместно, както досега, и да избягва замяната на стари зависимости с други, също толкова опасни", каза източник от испанското председателство на ЕС.