Украинската компания Motor Sich е един от най-големите производители на самолетни двигатели и хеликоптери в света. На 25 март 2021 г. президентът на Украйна Владимир Зеленски издаде указ, чрез който предприятието се национализира и става изцяло държавна собственост. Доводът беше "защита на националните интереси". Съвсем очаквано това решение не се хареса на Китай, защото от 2016 г. 56% от акциите на компанията бяха собственост на китайски инвеститори. Те от своя страна определят политическото решение като "вследствие от външен натиск и чужди интереси от страна на САЩ".

Национализацията стана реална, след като съдът в Киев запорира имуществото и 100% от акциите на компанията. След това ги прехвърли на управлението на Националната агенция на Украйна за идентифициране, търсене и управление на активи, получени от корупция и други престъпления.

Действията на Китай

Днес РИА Новости цитира китайския икономически експерт и декан на Факултета по международни политически науки към Института за политика и право в Университета Дзинан, Хонг Тао. Той отправя предупреждение към Украйна, че национализацията на Motor Sich крие сериозни рискове за инвестиционния климат на държавата. Думите му следват официалната позиция на Китай, който настоява Украйна да спазва законните права на своите инвеститори. В противен случай "ще последват икономически санкции, които може да са пагубни за икономиката на държавата". Според Китай идеята на Зеленски не е в защита на национални интереси, а напротив - тя идва от прикрит външен натиск.

"Трябва да бъде изпратено много ясно послание до украинското правителство, че сляпото следване на външни интереси не само ще навреди на тези, които се намесват, но ще навреди най-много на самите украинци. Тази "национализация" сериозно подкопава доверието на чуждестранните инвеститори, което от своя страна ще влоши бизнес климата в Киев", твърди Тао, цитиран от РИА Новости.

Според икономистът, китайските инвеститори в компанията имат правото да съдят украинското правителство, а всички останали китайски компании, които са кандидатствали по различни програми за инвестиции в страната, "ще могат да използват случващото се като пример, за да критикуват остро бизнес климата в Украйна".

Казано иначе - много е вероятно това да е началото на края на чуждестранните инвестиции в страната. А без тях, икономиката на Украйна ще претърпи невиждана криза.

На 25 март прес-секретарят на китайското външно министерство Хуа Чунин призова "украинската държава да защити законните права и интереси на китайските компании и инвеститори и да разреши правилно съответните въпроси". Малко по-рано делегация от представители на китайския бизнес посети Крим. След като дълго време Китай пазеше неутрална позиция относно анексирания полуостров, внезапно промени мнението си в полза на Русия. Може би това е отговорът на Пекин на поведението на украинските власти, свързано с Motor Sich.

Реакциите в Украйна

Очаквано, проправителствените медии подкрепят решението на Зеленски силният сектор, свързан със самолетостроенето да бъде държавен. Не са малко обаче и критиките. Радио Sputnik съобщи, че в Украйна масовото мнение на хората е, че властите ограбват частни инвеститори, които не са в интерес на Съединените щати. А дали наистина САЩ са победили Китай в Киев? Предстои да разберем.