Ерата на хиперглобализация и линии на доставки, организирани около максимални скорост и печалба, вече е минало - живеем във време на по-бавен растеж и икономическо напрежение. Това се посочва в анализ на GlobalData, според който технологичният, медийният и телеком бизнесът (TMT) са се превърнали в "най-(гео)политизираният" в света.

Според експертите оптимизацията на производствените разходи запазва своето значение, но новата ситуация поставя по-голям акцент върху сигурността и устойчивостта на системите.

Китай забрани използването на чипове на Intel и AMD в държавни институции

Борба за надмощие: Китай забранява използването на чипове от американски гиганти

Обяснението на Пекин е "насърчаване на местния бизнес"

Все по-лошите отношения между САЩ и Китай не само затрудняват доставките на чипове, но и принуждават компаниите да търсят начин различни техни дейности да се случват чисто географски по-близо, отбелязват от GlobalData.

"Полупроводниковата индустрия е "родена" в САЩ и страната все още притежава по-голямата част от критичната интелектуална собственост по отношение на дизайна и производството на нови чипове. "От 2020 г. САЩ използват своята интелектуална собственост като оръжие срещу Китай, за да лишат страната от ключови технологии", се посочва в анализа.

САЩ ще похарчат $11 милиарда за изследвания и разработки, свързани с чипове

САЩ ще похарчат $11 милиарда за изследвания и разработки, свързани с чипове

Страната отваря Национален център за полупроводникови технологии

Причината - във Вашингтон се надяват по този начин да пресекат в зародиш възможността Пекин да създаде своя независима полупроводникова индустрия. Този модел на мислене се отразява и в регулаторните решения по света, подчертават анализаторите. "Конкуренцията между САЩ и Китай не трябва да се бърка с динамиката на Студената война. Сега живеем в многополюсен свят с множество играчи като Индия, Южна Корея, Япония и Близкия Изток, които имат различна мотивация", коментира анализаторът от GlobalData Каролина Пинто.

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

За първи път TSMC зае първо място

Обратната страна на медала е, че конкуренцията намалява и новите перспективни изделия са на първо място по-скъпи, а от това следва и друго - че само елитните клиенти могат да си ги позволят.

Както отбелязват от GlobalData, новата реалност на геополитически риск все още затруднява и бизнес лидерите - включително в рамките на глобалната застрахователна индустрия.