Ръководителите на най-голямата икономика в света и на най-голямата в Европа ще се срещнат днес за първи път. Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел ще говорят за първи път на четири очи. Какво можем да очакваме от срещата?

Вероятно разговорът няма да е лек. През 2015 година Тръмп обвини Меркел, че "разрушава Германия", като "отвори широко вратата" пред бежанците от Близкия Изток. В допълнение той има противоречиви изказвания по отношение на Брюксел, а успоредно с това стопли отношенията между Москва и Вашингтон.

Старшият съветник на държавния глава Питър Наваро дори обвини Берлин, че използва "надцененото" евро, за да накърни икономическите интереси на Америка.

От своя страна Меркел вероятно ще отговори с настоявания за свободна търговия и за премахването на въведените от новата американска администрация ограничения.

Търговия и работни места

По думите на Доналд Тръмп търговският дефицит на САЩ е доказателство, че страната губи лидерската си позиция в глобалната икономика. Показателят при търговията само с Германия е 65 милиарда долара за 2016 година.

Вероятно той ще коментира и фака, че износът на най-голямата европейска икономика извън ЕС е нараснал с 18% през януари.

Ангела Меркел от своя страна се очаква да настоява, че немският бизнес не оказва негативно влияние върху политиката на Щатите, пише CNN Money. С нея пътуват и представители на BMW, Siemens Schaeffler, които трябва да убедят американския президент в ползите на добрите търговски отношения между двете държави.

"Ние имаме 271 милиарда евро преки инвестиции в Щатите", коментира Меркел в понеделник.

"Там има около 750 000 работни места, създадени от германски компании. Ако се сметнат и подизпълнителите, и доставчиците за тези фирми, виждаме, че 1-2 милиона от работните места в Щатите зависят от наши дружества", допълва тя.

Доказателство за това са и редицата германски гиганти, които са големи работодатели в САЩ. Ето за кои работят най-много американци:

Снимка 283976

Източник: CNN Money

Бъдещето на Европейския съюз

"Поглеждате към Европейския съюз и това е Германия. Реално той е в полза на Германия. Заради това и смятам, че Великобритания беше достатъчно умна, за да се измъкне от там", коментира Тръмп през януари.

"Това, което трябва да направим, е да помогнем за изясняването на историята на ЕС и за това как различните страни членки работят със САЩ", коментира един от съветниците на Меркел.

Русия и санкциите

Германският канцлер беше един от европейските лидери, който настояваше за предприемането на мерки и въвеждането на санкции срещу Русия заради конфликта с Украйна. Вероятно американският държавен глава ще иска да играе по-важна роля по тази линия.

Тук Тръмп обаче може да изкаже по-смекчено мнение, тъй като и вътре в страната той е под обстрела на критиците, обвиняващи го за прекалено близките отношения с Кремъл.