През тази седмица полският антимонополен регулатор наложи глоба от 7,6 милиарда долара на руския гигант "Газпром" заради газопровода "Северен поток 2". Изненадващото решение от сряда повдигна редица правни въпроси, на които от Bloomberg се опитват да дадат отговори.

За какво беше наложена тази глоба?

Полският регулатор не разреши на енергийното дружество и партньорите му по проекта да създадат съвместна компания с цел осигуряване на финансиране за газопровода. Според институцията завършването на проекта ще направи европейските потребители на газ по-зависими от един доставчик, а също така тази ситуация би създала предпоставки за увеличаването на цените за полските клиенти.

Полша наложи глоба от $7,6 милиарда на "Газпром" заради "Северен поток 2"

Полша наложи глоба от $7,6 милиарда на "Газпром" заради "Северен поток 2"

Пет компании, финансиращи проекта, получиха глоби на обща стойност $61 милиона

Какво произтича от това решение?

Антимонополният орган даде 30 дни на "Газпром" и партньорите ѝ да прекратят споразумението си. Докато руският лидер е собственик на проекта, то половината от цялото финансиране в размер на 9,5 милиарда евро е осигурено от европейските Engie, Royal Ditch Shell, OMV, както и германските Uniper и Wintershall.

"Газпром" от своя страна обяви, че ще обжалва решението, а преминаването през всички инстанции може да отнеме поне пет години. Полските съдилища биха могли да ускорят процедурата, ако бъде сметнато, че казусът е спешен.

Кога трябва да бъде платена глобата?

Тя ще бъде платена само след като апелативният съд постанови това. Ако "Газпром" откаже да изпълни това, съдът може да наложи запор на активи на компанията в същия размер, в какъвто е наложената глоба.

Краткият отговор е "не". Решението на полския регулатор не може да блокира изграждането на целия газопровод. То може да засегне само финансовата му част, но представлява спънка за осъществяването му. Според анализатори Полша няма право да спре строежа на трасето, което е почти готово, тъй като то не минава през морската територия на страната или през изключителната ѝ икономическа зона.