Китай рискува да бъде изключена от преговорите за установяване на нови глобални правила за управление на пазара за електронна търговия, който сега възлиза на 25 трилиона долара, тъй като САЩ и други нации се противопоставят на усилията на Пекин да ограничат амбицията на плана, според трима души, запознати с дискусиите, пише Bloomberg.

Преговорите, които предстои да стартират в петък в рамките на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, целят създаването на основен международен режим за модерна търговия, намаляване на трансграничните пречки пред електронната търговия и намаляване на разходите.

Споразумението се стреми да подсили закъснялата програма за електронна търговия на Световната търговска организация в контекста на критика от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, че институцията е станала нерелевантна и не е успяла да се справи с възхода на Китай.

Евродепутът Ева Мейдел: Работим за улесняване на онлайн търговията

Евродепутът Ева Мейдел: Работим за улесняване на онлайн търговията

Ще се подобри достъпът на българския бизнес до половин милиард европейски потребители

Такова споразумение би могло да бъде благоприятно за американските предприятия като Alphabet, Amazon и Facebook, които се стремят да унищожат тежките търговски ограничения за трансграничния трансфер на данни и изискванията за локализиране на сървъри.

В отговор на молба за коментар, мисията на Китай към СТО заявява, че все още не е взето окончателно решение дали да се присъедини към дискусиите за електронната търговия.

Студена война

Инициативата за регулиране на електронната търговия е емблематично за това как някои виждат отношенията между САЩ и Китай като студена война и това хвърля сянка върху световната търговия по начин, който може да има трайни последици. Споразумение за електронна търговия, постигнато без Китай, която се очаква да реализира 5,5 трилиона долара от онлайн продажби през тази година, ще остави все по-мощните китайски онлайн компании като Alibaba и Baidu продължават да работят по различен начин от правилата, приети от техните конкуренти САЩ и Европа.

Гигантът Alibaba спечели рекордните $31 милиарда в най-силния ден в историята си

Гигантът Alibaba спечели рекордните $31 милиарда в най-силния ден в историята си

Електронният търговец отвя конкуренцията в своя "Ден на необвързаните"

Администрацията на Тръмп е един от водещите поддръжници на новата сделка за електронна търговия в Женева. В началото на преговорите Китай се опита да размие изявление, в което се обявява началото на преговорите, което може да доведе до изключване на нацията от групата, според източниците.

Очаква се близо 70-те подписали (които включват Европейския съюз и Япония) изявлението, което трябва да бъде публикувано на 25 януари, да потвърдят намерението си да "започнат преговори със СТО относно свързаните с търговията аспекти на електронната търговия", според чернова получена от Bloomberg. "Ще се стремим да постигнем високи стандарти, които надграждат съществуващите споразумения и регулации на СТО с участието на възможно най-много членове на организацията."

Американските бизнес групи са скептично настроени относно участието на Китай. Някои вярват, че китайците просто ще се опитат да забавят и да саботират споразумение и ангажименти по важни въпроси, като например задължителния трансграничен трансфер на данни.

Отворена търговия

"Ние не сме убедени, че Китай е готова да се движи в същата посока по критични въпроси като трансграничния трансфер на данни, или че нейната политическа система може наистина да прегърне отворената дигитална търговия на този етап от своето развитие", казва Руфус Йеркса, президент на Националният съвет за външна търговия във Вашингтон. "Докато това не стане, вероятно е по-добре да не ги държим в групата, за да работят срещу тези цели."

В изявление в Давос във вторник, Джан Уейуей, декан на Китайския институт в университета във Фъдан, казва, че китайските лидери отдавна са разбрали търговския потенциал на интернет, но остават загрижени за това, което те виждат като западна мания за интернет като средство за разпространение на демокрацията. "Китай вижда това като нож с две остриета" - казва той.

Представители на Пекин заявяват, че биха предпочели преговорите за електронна търговия да се провеждат на многостранна основа сред всичките 164 членове на СТО, а не сред избрани групи от съмишленици.

Проектът, иницииран в Давос насърчава "всички членове на СТО да участват", но привържениците на пакта за електронна търговия са негативно настроени усилията да не затънат в обичайните преговорни процеси на организацията, при които всеки член има право на вето.

Заместник-генералният директор на СТО Алан Волф казва пред Bloomberg, че би било жалко, ако Китай или която и да е друга страна бъде оставена извън предстоящите преговори за електронна търговия. "Всички трябва да се възползват и всички да имат шанс да се включат в оформянето на търговските правила, които ще управляват тази трансформация на световната икономика", казва Улф.