Швейцарският производител на слънчеви панели Meyer Burger е изправен пред тежестта на конкуренцията от страна на Китай и предупреждава, че може да се наложи да затвори губещия си производствен завод в Германия, освен ако правителството не се намеси с финансова подкрепа.

"Китайските производители умишлено продават стоки в Европа далеч под собствените си производствени разходи. Те могат да направят това, защото слънчевата индустрия в Китай е стратегически субсидирана със стотици милиарди долари от години", каза главният изпълнителен директор Гюнтер Ерфурт пред Reuters.

Може ли Китай да върне своето икономическо чудо през 2024 г.?

Може ли Китай да върне своето икономическо чудо през 2024 г.?

Попарените очаквания оправдаха съмненията в китайския модел на растеж

Нарастващата тревога относно китайския промишлен свръхкапацитет, който наводнява Европейския съюз с евтини продукти, отваря нов фронт в търговската война на Запада с Пекин, която започна с вносните мита на Вашингтон през 2018 г.

Търговската политика на Брюксел сега също става все по-защитна срещу глобалните разклонения на китайския модел на развитие, фокусиран върху производството и дълга.

През миналата година политиците в Китай отбелязваха намерението си да превърнат вътрешното търсене в по-важен двигател на растежа, за да откъснат втората по големина икономика в света от десетилетната й зависимост от инфраструктурата и сектора на имотите.

САЩ увеличават преднината пред Китай в надпреварата за най-голяма икономика в света

САЩ увеличават преднината пред Китай в надпреварата за най-голяма икономика в света

Пандемията прикри много от слабостите на Китай, които са дълбоки и структурни и ще продължат през десетилетието

Но Китай пренасочва финансови ресурси от недвижими имоти към производителите, а не към домакинства, което повиши опасенията за свръхкапацитет , задълбочи фабричната дефлация и предизвика разследване на Европейския съюз в сектора на електрическите превозни средства.

Настоящият път на Китай води до повече търговски конфликти, предупреждава Паскал Лами, бивш ръководител на Световната търговска организация, сега изтъкнат професор в China Europe International Business School.

"Това не е устойчиво", каза Лами. "Свръхкапацитетът неизбежно ще доведе до проблем."

"Стигнахме до осъзнаването, че това е структурен проблем и че произтича от факта, че част от китайската производствена система не се ръководи от пазарно поведение, а от инвестиции, насочени от Китайската комунистическа партия."

Този ориентиран към инвестиции модел доведе до промишлен свръхкапацитет в основните сектори на Китай като стоманата, а наскоро и в производството на електрически превозни средства в автомобилната индустрия и високотехнологични стоки.

Търговските партньори на Китай отвръщат на удара

Вашингтон наложи търговски мита на Китай и също така иска да отреже Пекин от високотехнологични полупроводникови чипове, за да забави неговия технологичен и военен напредък. Той също така увеличава инфраструктурата и индустриалните инвестиции у дома.

Economist Intelligence Unit прогнозира, че капацитетът за производство на батерии в Китай ще изпревари търсенето с коефициент четири до 2027 г., тъй като индустрията за електрически превозни средства продължава да расте.

Извън автомобилната индустрия, Брюксел също се стреми да намали зависимостта си от Китай за материали и продукти, необходими за зеления преход. Пекин провежда свое собствено антидъмпингово разследване на стоките от ЕС .

Индия наложи антидъмпингови мита върху част от китайската стомана през септември 2023 г., като добави към другите търговски бариери и инвестиционни ограничения , които спряха планираните проекти от китайските производители на автомобили.

Прогнозите за състоянието на китайската икономика се влошават

Прогнозите за състоянието на китайската икономика се влошават

Рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата на Китай от стабилна до негативна

Майкъл Петис, старши сътрудник в Carnegie China, изчислява, че ако Китай расте с 4-5% годишно през следващото десетилетие, като същевременно запази настоящата си икономическа структура, делът му в глобалните инвестиции ще нарасне до 38% от 33%, докато делът му от глобалното производство ще нарасне до 36% - 39% от сегашните 31%.

За да се приспособят към това, други големи страни ще трябва да позволят на икономиките си да загубят част от своя дял в инвестициите и производството, пише Петис.

"Дори без геополитическото напрежение от последните години и политиките в Съединените щати, Индия и Европейския съюз... това би било много малко вероятно", казва експертът.

Освен това, като се има предвид, че ще са необходими повече заеми, за да се поддържат високите нива на инвестиции в Китай за още едно десетилетие, съотношението на общия дълг на Китай ще трябва да нарасне до 450-500% от БВП от около 300% в момента, изчисли Петис.

"Трудно е да си представим, че икономиката би могла да толерира такова значително увеличение на дълга", каза той.

Движение нагоре по веригата

Разбира се, целта на Китай за възстановяване на баланса беше отчасти възпрепятствана от колебливото икономическо възстановяване, тъй като прехвърлянето на ресурси към домакинствата би донесло още по-голяма краткосрочна болка .

Въпреки това Джордж Магнус, научен сътрудник в Китайския център на Оксфордския университет, казва, че неспособността на Китай да увеличи вътрешното потребление означава, че той разчита на други страни, които внасят повече от неговите стоки.

"Това е игра с нулева сума. Ако вносът се повиши, тогава това замества местното производство", каза Магнус, добавяйки, че Западът "е станал по-политически смел за това".

Някои икономисти твърдят, че преразпределението на ресурсите на Пекин към производствения сектор е насочено основно към преместване на износа нагоре по веригата на стойността, а не просто към продажба на по-големи обеми стоки.

Xia Qingjie, професор по икономика в Пекинския университет, казва, че опитите на Европа и САЩ да реиндустриализират икономиките си биха били скъпи поради по-високите разходи за труд и капитал и "отнемат много време".

"Нищо не може да спре да има повече конкуренция. Те не могат да ограничат технологичния напредък на Китай", смята Ся.

Уилям Хърст, професор по китайско развитие в университета в Кеймбридж, се съмнява, че Китай прави правилния залог в това отношение.

Новата (изненадваща) заплаха за китайската икономика

Новата (изненадваща) заплаха за втората икономика в света

Докато Европа още се бори с инфлацията, в Китай "надвисва" друг проблем

Той твърди, че стремежът на Пекин да развие сектори като авиацията, биотехнологиите и изкуствения интелект не е бил достатъчно успешен нито за прокарване на технологичните граници в тези отрасли, нито за генериране на повече работни места.

"Ако не успее, тогава просто имаме още повече дълг, още повече изкривяване в икономиката. Ако успее, имаме потенциала за още повече свръхкапацитет.Така че не виждам, че наистина ще бъде тази невероятна промяна, която внезапно ще направи китайската икономика по-конкурентоспособна в световен мащаб", казва Хърст.