Най-голямото водоснабдително дружество във Великобритания е пред колапс и това може да пресуши чешмите на 15 млн. клиенти, по-голямата част от които - в столицата Лондон, съобщава CNN.

Правителството работи по спешен спасителен план за компанията, която е натрупала 14 млрд. лири дългове.

Жилищните наеми в Лондон за първи път удариха 2 800 евро

Европейската столица, в която жилищните наеми за първи път удариха 2 800 евро

Цените на исканите наеми от наемодателите са се увеличили с 14% на годишна база

Контекст: Thames Water е една от частните дружества, които предлагат комунални услуги, след като през 80-те и 90-те тези дейности бяха масово приватизирани.

Според изследване на Гринуичкия университет сметките за вода в Англия са скочили с 40% от 1991 г. насам, т.е. след приватизацията на сектора. Причината - по-високи лихви и по-високи дивиденти за акционерите на частните фирми.

Жилищната криза в Лондон се влошава

Жилищната криза в Лондон се влошава

Продажбите на нови жилища са се свили с 39% през първото тримесечие

Те са натрупали дългове в размер на над 60 млрд. паунда, показват данни на регулатора.

Детайли: Thames Water обяви, че ще има нужда от повече средства от инвеститорите. Това стана ясно, след като изпълнителният директор Сара Бентли подаде оставка. Тя работеше по план за модернизиране на инфраструктурата и намаляване на замърсяването, но се отказа още преди да е свършена една четвърт от работата.

Сега водният регулатор Ofwat следи ситуацията, като Thames Water твърдят, че са в добра ликвидна позиция с 4,4 млрд. паунда кеш.

В окаяно състояние, но на цена от £200 милиона: за толкова се продава най-скъпият имот в Лондон

В окаяно състояние, но на цена от £200 милиона: за толкова се продава най-скъпият имот в Лондон

Имението е построено между 1985 и 1987 г.

В същото време, обаче, правителството вече провежда срещи на различни нива и според Sky News компанията може временно да влезе в специален режим на администрация, т.е. държавата да я поеме и оздрави. Официално от "Даунинг стрийт" 10 единствено казват, че се подготвят за "различни сценарии".

Какво следва: Ситуацията в момента е лоша, но тепърва може да стане още по-лоша. Thames Water губи 24% от подадената към клиентите вода заради течове от лоша инфраструктура. Освен това, само от януари до септември 2022 г. компанията е признала за близо 8000 случая на изтичане на отпадни води.

Лондон е най-добрият град в света за "coworking", но транспортът до офиса остава проблем

Колко би струвал споделеният на офис в най-добрия град за "coworking" (ако успеете да стигнете до него)

Тези европейски градове също попаднаха в топ 10

Ситуацията е стандартна за пазара - в периода до 2050 г. трябва да се направят огромни инвестиции, преди неподдържаната инфраструктура да е рухнала окончателно. Това означава още по-високи сметки за вода за британците, призна депутатът от Консервативната партия и бивш министър на околната среда Джордж Юстис пред Би Би Си.