Броят на руските туристи в България е намалял с над 20 процента, а причината затова е, че българският лев е обвързан с еврото, обяви по време на българо-руския туристически форум министърът на икономиката в Русия Максим Орешкин.

"Пътуванията до България се оказват с около 20% по-скъпи и повечето туристи от Русия посещават Турция". Южната ни съседка също пострада тежко от обезценяване на валутата през 2018 година.

Спадът на рублата срещу световните валути през миналата година пък бе резултат от санкциите, наложени от САЩ заради отравянето на Сергей Скрипал.

В същото време бъгларският премиер Бойко Борисов се похвали със стабилният вече 20 години лев. "И спазването на финансова дисциплина дава отражение, затова чакаме юли месец да ни поканят в еврозоната", обясни той. "Валутите в други държави, да не ги обиждаме, се клатят, но ние се гордеем с това, че имаме стабилна валута", подчерта премиерът.

Като завършек на конференция и отговор на думите на Борисов отново се включи руският премиер Дмитрий Медведев, който иронично коментира, че съществува и друга хубава валута - например китайската и там пазарът е огромен.