Турският парламент прие закон, който премахва изискването за навършена възраст при пенсиониране и така дава възможност на милиони граждани по-рано да се оттеглят от пазара на труда, пише в. "Дейли Сабах". Това беше едно от предизборните обещания на управляващата партия на президента Реджеп Ердоган.

От мярката ще могат да се възползват лицата, започнали да се трудят преди септември 1999 г., които имат минимум 20-25 години осигурителен стаж. До момента жените в Турция се пенсионираха на 58 г., а мъжете - на 60 г.

Земетресенията почти заличиха производство на прежда за 1 милиард долара в Турция

Индустрията за 1 милиард долара, която земетресенията в Турция почти заличиха

Годишният принос на 360-те износители от Кахраманмараш към външната търговия на Турция е около 1 милиард долара

По думите на Ердоган 2,25 млн. души ще могат веднага да се пенсионират. По думите на социалния министър Ведат Билгин, мярката ще струва около 150 млрд. лири (7,9 млрд. долара) през тази година, но и това са предварителни данни, "защото не знаем колко хора ще решат веднага да се възползват от новата система".

Към момента в южната ни съседка пенсионерите са около 13,9 млн. души, като опасенията са, че разходите може да скочат през следващите години заради нарастващия брой ранно оттеглящи се.

Колко струва на Турция опустошителното земетресение

Колко струва на Турция опустошителното земетресение

Най-големи финансово са загубите на жилищен фонд

Мярката влиза в сила в навечерието на президентски и парламентарни избори, които ще са важни за Ердоган, но освен това се провеждат в сянката на унищожителното земетресение и критиките, че властта не е направила достатъчно преди и след трагедията, отнела десетки хиляди животи.

През миналата година правителството увеличи тройно минималната заплата, увеличи възнагражденията на държавните служители и вдигна пенсиите като мярка срещу инфлацията.