По-голямата част от европейските жители са на мнение, че блокът може да се разпадне през следващите две десетилетия. За песимизма относно бъдещето на Европейския съюз сочи изследване на Европейският съвет за външна политика и изследователската агенция YouGov, в което са взели участие 60 000 жители от 14 различни страни.

Във всяка държава, с изключение на Испания, мнозинството от респондентите смята, че блокът ще се разпадне в следващите 20 години, пише CNBC, позовавайки се на данните от проучването.

Във Франция 58% от участвалите в запитването намират за твърде вероятно ЕС да се разпадне през следващите две десетилетия. В Италия и Полша този процент е 57% , докато само в Испания песимистите за бъдещето на блока са по-малко от позитивно настроените - 40%.

Според изследването повечето европейци твърдят, че най-големият недостатък от евентуално разделение би била загубата на единния пазар, следвана от възможността за пътуване между държавите, както и свободата за живеене и работа в тях.

Доста хора от запитаните не изключват и възможността някои страни в Европа да влязат в конфликт през следващото десетилетие. Австрийците смятат, че това е най-вероятно, като техният дел е 38%, следвани от жителите на Франция - 35% и румънците - 31%.

Това мнение е преобладаващо сред младите от 18 - 24 години в Австрия и Румъния.

Голяма част от респондентите смятат, че техните връстници в другите държави живеят по-добре. В Гърция 70% от жителите мислят, че те имат по-малко икономически възможности в сравнение с гражданите на други страни в блока. Половината от населението в Румъния, Испания и Италия е на мнение, че сега страната им е в икономическо неизгодно положение.

68% от европейците смятат обаче, че страната им се възползва най-много от членството си в ЕС от 1983 година насам. Всички държави, с изключение на Италия, споделят това мнение.

А 70% от участниците в изследването биха гласували тяхната страна да продължи да бъде член на ЕС.