САЩ и Европейският съюз (ЕС) може да постигнат споразумение за прекратяване на 17-годишния си диспут около държавните субсидии за самолетните производители Boeing и Airbus. Това твърдят запознати източници пред Reuters.

Сделката ще прекрати или поне ще постави на пауза най-големият търговски спор в света и ще даде тласък на редица индустрии, засегнати от тежки санкции през последните години. Действието на тарифите беше временно прекратено през март, но те ще бъдат подновени, ако не се стигне до съгласие между двете страни.

Европейската комисия и Съединените щати са си поставили за цел да достигнат общо решение до 11 юли, когато изтича временния мораториум върху трансатлантическите мита.

САЩ и ЕС ще прекратят търговските битки за над $18 милиарда

САЩ и ЕС ще прекратят търговските битки за над $18 милиарда

Двете страни ще работят и за премахване на митата върху стоманата и алуминия преди 1 декември

Въпросът е бил обсъден от американския търговски представител Катерин Тай и европейският ѝ колега Валдис Домбровскис в понеделник преди насрочената среща между САЩ и ЕС днес.

"При липса на общо цялостно споразумение между двете страни те могат да постигнат и само такова, което да спре отпадането на мораториума върху митата с години, но все още окончателно решение няма", посочват източниците на агенцията.

Според търговски експерти евентуална сделка за замразяване на конфликта около субсидиите ще даде възможност на двете страни да се фокусират повече върху общи проблеми, като опасенията около икономическия модел на Китай.

Спорът между САЩ и ЕС води началото си от 2004 година, когато американските власти се оттеглиха от подписано през 1992 година споразумение в областта на авиацията. Само през 2019 година бяха наложени нови мита в размер на 11,5 милиарда долара.

ЕС налага мита върху американски вносни стоки за $4 милиарда

ЕС налага мита върху американски вносни стоки за $4 милиарда

Те ще засегнат части за самолети, плодове, ядки и друга земеделска продукция, портокалов сок и някои алкохолни напитки