Миналата седмица украинското правителство направи неочакван финт за регулирането на тарифите за електроенергия за населението, пише в свой анализ руската медия РИА Новости. След няколко месеца обсъждане на официално ниво за повишаване на тарифата (предполага се, че тя трябва да се увеличи с един и половина до два пъти), Кабинетът на Украйна внезапно реши ... да намали малко тарифата.

От 1 октомври тази година домакинствата ще плащат не сежашните 1,68, а 1,44 украински гривни за първите 250 kWh консумирана електроенергия за всеки киловатчас. Тоест, при консумация от 250 кВт / ч на месец или повече, спестяването ще бъде в размер на 60 гривни. Изглежда малко, но с обективно погледнатата ниска текуща тарифа за населението и огромният брой дисбаланси както в генериращата система, така и на енергийния пазар н страната, както и с почти пълната липса на подготовка на енергийната система за зимата, решението изглежда меко казано парадоксално.

Ще се сблъска ли Украйна с недостиг на газ и ще падне ли "на колене" пред Русия?

Ще се сблъска ли Украйна с недостиг на газ и ще падне ли "на колене" пред Русия?

Според все повече политически анализатори това е много възможен сценарий

Какво обаче не може да се направи в преследване на рейтинга, особено в светлината на възможните предсрочни избори? Спестяването на 60 гривни всъщност рискува да генерира много по-големи загуби за украинското население както в пари, така и в качеството на живот.

Настоящата сравнително ниска тарифа за населението в условията на функциониране на привидно свободен пазар на електроенергия се запази в Украйна поради налагането на специални мита (задължение за обществени услуги) на участниците на пазара за осигуряване на обществени интереси. Механизмът е въведен като временен, за да се избегне вълна от възмущение на хората от прехвърлянето на цените за домакинствата на пазарни релси, което заплашваше да повиши цените с около три пъти. Той трябваше да приключи през пролетта на тази година, но проблемът с трикратното увеличение на стойността не отшумя, така че украинското правителство подновява своята валидност всеки месец.

Същността на проблема е фактът, че "Енергоатом" и "Укрхидроенерго" продадоха до половината от електроенергията, генерирана в атомните и водноелектрическите централи, буквално на символимна цена на държавното предприятие - за по-нататъшно снабдяване на домакинствата. Специалната цена беше 1-15 копейки за киловатчас. Създаде се един нов модел.

Операторите на разпределителни мрежи (обленерго) също ще участват в новия модел, който официално ще доплаща за отстъпка от тарифата. В ситуация, в която краткосрочните прекъсвания на електрозахранването се превърнаха в норма дори в столицата, а след млошаване на времето селата на Украйна често стоят без електричество в продължение на три до пет дни, като така все по-уверено се връщат към 19-и век, това би било добре. Истината обаче е, че операторите на разпределителни мрежи ще плащат много повече за така наречената технологична електроенергия, необходима за компенсиране на загубите в мрежите, които в Украйна възлизат на 9 до 12%.

Защо Украйна вбеси Русия на енергийния фронт

Защо Украйна вбеси Русия на енергийния фронт

Страната вече отказва да закупува електричество от Беларус и иска да направи енергетиката си независима и еко до края на годината

От октомври обленерго ще плаща на Енергоатом 1700 гривни на мегават, вместо сегашните 1200-1300 гривни. Но за да плащат повече, обленерго трябва да вземат пари отнякъде. И ако не директно, то косвено, описаната схема води до търсене на пари от касичката за спестявания за ремонит и модернизация на мрежи. Тоест, 19-и век за голяма част от населението на Украйна ще настъпи наистина много бързо.

Проблемът с ниската тарифа за електроенергия е, че тя е несъвместима с тарифата за топлинна енергия, за производството на която PSO механизмът вече е отменен. Топлинната тарифа заплашва да се удвои - въпреки факта, че дори миналата година беше по-изгодно да се отопляват жилища с електричество.

Разбира се, това ще доведе до рязко увеличаване на натоварването на тези много изтощени електрически мрежи. С всички последващи негативни последици. Що се отнася до обосновката на решението, изглежда премиерът Владимир Зеленски прави един доста добър популистки ход. Това първо.

Второ, това решение вероятно ще послужи като претекст за намаляване на размера на субсидиите в бюджета за компенсиране на разходите за комунални услуги за бедните. В същото време увеличението на тарифата за топлинна енергия е малко вероятно да доведе до увеличаване на субсидиите.

Както правилно отбелязва бившият министър на комуналните услуги на Украйна - Алексей Кучеренко - "по инициатива на президента домакинствата ще плащат с 60 гривни по-малко за електричество на месец. И газ".

Какви пари дава Русия на Беларус

Какви пари дава Русия на Беларус

Минск получава от Москва и легални, и други финансови инжекции. Само за пет години Русия е наляла в беларуската икономика 106 милиарда долара, сочат данните на МВФ

Трето, в бъдеще това ще отвори прозорец за възможности пред властите да провеждат дискусии за необходимостта от национализиране на мрежите, които вкараха хората в 19-и век.

Основните проблеми на енергийната система (липсата на запаси от въглища и подготовка на производството за зимата, плачевното състояние на мрежите и повечето от блоковете на ТЕЦ и т.н.), както и на енергийния пазар (схемата на скъпото зелено електричество, лошото финансово състояние на Енергоатом, който е най -големият производител на електроенергия, огромните взаимни дългове на пазара) - взетото решение не само не решава, а напротив, задълбочава финансовите проблеми на страната, респективно и на хората.

Още през зимата това ще доведе до проблеми, които могат само частично да бъдат спрени чрез закупуване на руска и беларуска електроенергия. И това очти сигурно ще се случи - въпреки атаките на Украйна срещу Русия и Владимир Путин.