Нахлуването на Русия в Украйна се превърна в доста грубо "събуждане" за страните от НАТО. Сред повече от две десетилетия без военни конфликти в Европа и ангажираност предимно в рамките на експедиционни мисии далеч от Стария континент, Алиансът изведнъж се сблъска със значително отслабналия си потенциал да защитава собствената си територия.

Това наложи ударна модернизация както на въоръжението, така и на инфраструктурата. По-голямата част от натовските бази в Европа съществуват още от преди Студената война. По обясними причини изчерпателната информация за тях не е изобилна, но все пак са ясни някои от основните обекти на Алианса на континента.

Сред тях през следващите години ще се нареди и румънската авиобаза "Михаил Когълничану", която ще бъде значително разширена и в някои аспекти може да стане най-мащабната в рамките на НАТО. Ето някои от ключовите локации на Алианса към момента:

€2.5 милиарда: НАТО изгражда най-голямата си база в Европа на 60 км от границата с България

€2.5 милиарда: НАТО изгражда най-голямата си база в Европа на 60 км от границата с България

Тя ще побира над 10 000 военнослужещи

Рамщайн

Най-голямата към момента натовска база в Европа се намира край Кайзерслаутерн, Германия. Появата ѝ е почти случайна - при изграждането на магистрала се срутва мост и вече изграден пътен участък се оказва неизползваем. Той се превръща в писта в писта за "Луфтвафе", а след това и американските ВВС я използват при настъплението си срещу нацистките сили.

След войната в периода 1949 г. - 1953 г. е изградена мащабна инфраструктура и в момента "Рамщайн" с площта си от 14 кв.км е в центъра на голям военен район с общо 54 000 американски военни и цивилни, като със самата база са ангажирани над 16 000 души.

Снимка 669263

Източник: Wikimedia Commons

Базата е щаб на американските ВВС в Европа, както и на съюзното ВВС командване на НАТО. Постоянно базирани са части на военнотранспортната авиация.

5 факта за НАТО, които може би не знаете

5 факта за НАТО, които може би не знаете

От началото на НАТО досега, алиансът нараства до 31 държави

Авиано

Авиобаза "Авиано" е едно от най-старите италиански летища - историята му започва още през 1910-1911 г. Разположено в северната част на страната, то е дом на бойни самолети през две световни войни. Там е била и школата за бомбардировъчни пилоти.

От 1955 г. това е база на НАТО, която е непрекъснато разширявана и подобрявана. Общо близо 5000 военни и цивилни от Италия, САЩ и други натовски страни са ангажирани на нейна територия.

Снимка 669265

Източник: Wikimedia Commons

"Авиано" беше и едно от ключовите летища, от които излитаха самолетите на Алианса, които бомбардираха Югославия през 1999 г.

В момента там са базирани изтребители F-16.

Готви ли се ответен удар: Какво предвиждат Член 4 и Член 5 на НАТО?

Готви ли се ответен удар: Какво предвиждат Член 4 и Член 5 на НАТО?

Позоваване на член 5 е правено само веднъж - след терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 г.

Лейкънхийт

Базата на RAF в графство Съфолк също е сред най-старите все още използвани летища в Европа. То е в експлоатация още от Първата световна война. След 1941 г. от него към Германия излитат бомбардировачи, а от 1946 г. започва да се използва от американската стратегическа авиация. Съхраняват се и атомни бомби.

"Лейкънхийт" по време на Студената война се използва от шпионските самолети U-2, от няколко ескадрили свръхзвукови изтребители и ударни машини F-111.

Снимка 669264

Източник: Wikimedia Commons

Към момента в базата има модерни изтребители F-35, но също и F-15 и ударните F-15E. От март миналата година се работи по проект, който предвижда в базата отново да се съхранява ядрено оръжие.

В нея работят близо 7000 военни и цивилни, а площта ѝ е 23 кв.км.

Кемп Бондстийл

Главната база на KFOR в Косово (все още) е и най-голямата на НАТО на Балканите.

Тя се простира на под 4 кв.км, но в нея са разположени по около 7000 войници от Алианса.

Снимка 669262

Източник: Wikimedia Commons

Базата не е достъпна за инспекции от Комитета за предотвратяване на изтезанията, като американската армия е била критикувана нееднократно, че използва "Кемп Бондстийл" като затвор за предполагаеми терористи - има даже сравнения с "Гуантанамо".

Констанца

57-ма авиобаза на румънските военновъздушни сили "Михаил Когълничану" е създадена по време на Студената война край пристанищния град Констанца - на по-малко от 60 км от българската граница. В нея са базирани различни реактивни изтребители - от ранните Як-17 през МиГ-23 до МиГ-29 в края на 80-те.

От 1999 г. базата се използва от американските ВВС, включително - по време на втората война в Ирак. Днес "Михаил Когълничану" се използва за еър полисинг - с участието на Eurofighter Typhoon, F/A-18 Hornet, F-16 и ред други изтребители от натовски държави. През миналата година на летището кацнаха и ракетоносни бомбардировачи B-1B.

Снимка 669266

Източник: Wikimedia Commons

От 2019 г. се работи по проект за разширяване на авиобазата - като пряк отговор на анексирането на Крим от страна на Русия. Целта е "Михаил Когълничану" до 2040 г. да стане малък военен град, подобен на "Рамщайн". Плановете са той да е на площ от 28 кв.км и в него да живеят 10 000 войници от НАТО със семействата си плюс помощен персонал. Реконструкцията ще струва 2,5 млрд. евро, които ще дойдат от националния бюджет.

Ето колко пари дава за отбрана всяка страна в НАТО

Ето колко пари дава за отбрана всяка страна в НАТО

Къде е България?

Вече започна и изграждането на нова писта за излитане и кацане. Ще има още една, както и нова контролна кула, радиомаяк и радионавигационна система, полетен тренажор, хангари, административни и социални сгради, училища и детски градини, магазини, ресторанти, кино и болница.

Проектът предизвика гнева на Русия, като през март зам.-председателят на Комисията по международна дейност на Съвета на Руската федерация Андрей Климов беше директен: Колкото по-голяма е "антируската" военна база и "колкото е по-близко до границите на Русия, толкова по-вероятно ще е да бъде сред първите цели на ответните удари".