Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че очаква световната икономика да бъде стабилна в краткосрочна перспектива след решението на Великобритания да напусне ЕС, но изрази опасения за дългосрочния глобален растеж, предаде Reuters.

На пресконференция в Отава вчера след северноамериканската среща на върха с лидерите на Мексико и Канада, Обама заяви, че благодарение на подготвителната работа на централните банки и финансовите министерства е била осигурена краткосрочната стабилност на глобалната икономика. 

"Мисля обаче, че има някои искрени дългосрочни опасения за глобалния растеж, ако Брекзит действително се реализира и това замрази възможностите за инвестиции във Великобританя или в Европа като цяло. В момент, когато нивата на глобалния растеж вече са слаби, това не помага", каза Обама.

Президентът добави, че лидерите на страните от Г-20, които ще се срещнат в Китай, ще трябва да положат усилия за засилване на глобалното търсене и укрепване на глобалната икономика.

Обама подчерта, че макар специалните отношения между Обединеното кралство и САЩ да се запазят, отсъствието на Великобритания от ЕС "ще направи по-трудно за американците решаването на някои други предизвикателства, които трябва да бъдат решавани".

Главното му послание към британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и другите лидери, ангажирани с  Брекзит, е следното:

"Всички трябва да си поемат дъх, да предложат план и процес, който да е регулиран, прозрачен и разбираем за хората и после да го изпълнят, осъзнавайки, че и двете страни имат интерес да го свършат добре. Мисля, че това ще бъде труден и пълен с предизвикателства процес, но не бива да бъде панически процес", подчерта Обама.

Оттеглянето от международни търговски споразумения няма да помогне за намаляване на икономическото неравенство, защото глобализацията, интеграцията на националните икономики вече е налице, това е свършен факт, каза Обама. По думите му оттеглянето от това е лошо лекарство за справяне с неравенството, рецептата за фокусиране само върху местния собствен пазар е погрешна. Ние ще продължим да работим за изграждане на световен ред, който работи в полза на нашите народи, но няма да можем да го направим, като съкращаваме търговията, понеже това само ще направи всички ни по-бедни", заяви Обама.

Участниците в срещата ревностно защитиха свободната търговия. "Има хора, които се опитват да ни накарат да се обърнем навътре, но фактът е, че нашият свят е взаимно обвързан по толкова много начини, че е много по-добре, ако работим заедно за решаване на предизвикателствата, защото така накрая постигаме растежа, който осигуряваблагополучие на нашите граждани", каза домакинът на срещата, канадският премиер Джъстин Трюдо.

Изолационизмът не може да донесе просперитет на едно общество, каза мексиканският президент Енрике Пеня Нието след двустранна среща с Обама. На общата пресконференция по-късно той предупреди за опасностите от популизма в глобализирания свят.

Източник: БТА