Молдова, Грузия и Украйна получават милиарди долари от Европейския съюз, САЩ и Международния валутен фонд (МВФ), а най-големият донор за трите държави са именно Щатите. Насочваните към тях средства са предназначени за подкрепа на антикорупционните реформи, а от правителствата им се очаква да постигат прогрес в тази посока, за да продължат да получават тази финансова подкрепа.

Грузия е държавата, която получава най-сериозна финансова помощ от САЩ като сума на глава от населението. МВФ отпусна на Украйна близо 13 милиарда долара, а Вашингтон около 2 милиарда долара под формата на директно финансиране.

В същото време тези страни са частично окупирани от Русия и техният агресивен съсед често е обвиняван за провала на демократичното развитие в тях, посочва в свой коментар за The Washington Post Михаил Саакашвили, който е президент на Грузия между 2004 и 2013 година.

"Вместо да се противопоставят на това, елитите в Молдова, Грузия и Украйна вършат работа на Путин. Това може би изглежда изненадващо, тъй като трите правителства са привидно прозападни. Те са част от Източното партньорство на ЕС и участват в мисиите на НАТО. Освен това избирателите в тези страни подкрепят прозрачността, демокрацията и по-близките отношения със Запада", посочва той.

"Ето защо подкрепяните от местите олигарси партии са внимателни и се придържат към "евроатлантическата интеграция", въпреки че не успяват да изпълнят необходимите реформи за постигането на тази цел", допълва Саакашвили.

В своя коментар авторът посочва, че все още и в трите държави властта е силно обвързана с имената на местните олигарси, а някои от тях дори пряко участват в управлението им.

"Молдова е учебникарски пример за това. Петролният и банков магнат Владимир Плахотнюк ръководи и финансира втората най-голяма политическа сила в страната и е изградил съюзи с останалите партии, за да успее да консолидира властта. В допълнение Плахотнюк упражнява пълен контрол върху парламента, правоприлагащите органи и съдилищата и няма интерес да бъде на по-висока длъжност", казва Михаил Саакашвили.

Той прави сравнение между това, че БВП на глава от населението в страната е едва 3226 долара, а богатството на Владимир Плахотнюк се изчислява на 3 милиарда долара. "Това го прави милиони пъти по-богат от средния молдовец", обобщава авторът.

Саакашвили казва, че Грузия си има "своя Плахотнюк" - Бидзина Иванишвили, който е лидер на управляващата партия. "За него се знае, че има нетно богатство от 4,9 милиарда долара, което се равнява на близо една трета от БВП на страната", посочва той.

"Иваанишвили възприема своята партия като една инвестиция и той търси доходност от нея. Оказвайки неофициално контрол върху публичните институции, олигархът монополизира икономиката на Грузия. Наскоро Transparency International посочи страната като пример за "завладяна от държавата", допълва авторът.

За Украйна, която е по-голяма от останалите две държави, той коментира, че там върху властта влияят няколко олигарси.

"Най-богатият е Ринат Ахметов, магнат в производството на стомана, чиито фабрики поддържат подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Донбас в Източна Украйна. Ахметов има нечестив съюз с украинският президент, приближен на милиардера. Порошенко, който е тясно свързан с инвестиционна фирма с дял в енергийната компания на Ахметов, назначава членовете на регулатора, който определя цените на електроенергията", обяснява Саакашвили.

Той добавя, че с въвеждането на субсидии за компаниите в индустрията през 2016 година най-големите печеливши се оказват фирмите, свързани с Ахметов и със самия Порошенко.

По неговите думи решението в борбата с корупцията няма да бъде само със санкциониране на някои политици. "Олигарсите също трябва да бъдат санкционирани. Плахотнюк, Иванишвили и Ахметов не са лигитимни бизнесмени, те ползват като дъщерни дружества и са в ролята на акционери на собствените си правителства", казва авторът.

"Само строшаването на захватката на олигарсите може да се изградят силни демокрации, което да помогне на хората в Грузия, Украйна и Молдова да преборят путинизма", заключва той.