AWS, Google, Microsoft и Oracle ще си поделят общо 9 млрд. долара от бюджета на американското министерство на отбраната в периода до 2028 г., съобщава The Register. Договорите с компаниите са подписани в рамките на програмата за Обща бойна способност в облака (Joint Warfighting Cloud Capability - JWCC).

По този начин приключи дългата сага с търсенето на доставчик за децентрализираните услуги за американските въоръжени сили през следващите години.

Microsoft и Amazon в борба за 10-милиардна поръчка на Пентагона

Microsoft и Amazon в борба за 10-милиардна поръчка на Пентагона

Победителят в търга ще стане известен през лятото

Първоначално програмата се казваше JEDI и предвиждаше избора на само един доставчик. Microsoft победи в процедурата, но AWS, IBM и Oracle протестираха решението. Така през юли 2021 г. програмата беше прекратена и се премина към вариант, в който да се подпишат договори с няколко компании.

Договорите не са обвързани с конкретни дейности, а регламентират единствено таван за дейностите в рамките на 400 000 долара годишно на компания. Онлайн изданието отбелязва, че това всъщност не са много пари в сферата на облачните услуги и Пентагонът трудно ще се класира в списъка на най-големите клиенти на която и да е от четирите фирми.

Въпреки това работата с американските въоръжени сили е безспорен източник на престиж и плюс по време на преговорите с други по-платежоспособни клиенти.