Двете популистки партии, управляващи в Италия, искат да поемат контрол над централната банка и златните ѝ резерви, представяйки идеята си като битка срещу статуквото. Законопроектите трябва да бъдат одобрени от парламента, пише The Wall Street Journal.

Партиите обрисуват централната банка като символ на технократския елит, който се държи надменно относно нуждите на обикновените италианци. Стотици хиляди малки инвеститори загуби милиарди долари, след като през последните години няколко италиански банки фалираха, предизвиквайки гняв срещу централната банка и предходните правителства.

Депутати от "5 звезди" искат парламента да приеме два закона, които разпалиха обществени спорове относно независимостта на банката. Макар че съдбата на текстовете остава неясна, те са насочени към институция, доверието в която е ключово за стабилността на италианската икономика.

Италия зарязва бюджетна строгост, подготвя нов план

Италия зарязва бюджетна строгост, подготвя нов план

Само няколко месеца след като се договори с ЕС

Единият закон ще накара собствениците на централната банка - повечето от тях частни банки - да продадат своите акции на Министерството на финансите по цени от 30-те години на ХХ век.

Другият гласи, че собственик на златните резерви от 2 451,8 метрични тона (около $102 милиарда по днешни цени) е италианският народ. Това ще даде възможност на кабинета да продаде част от резервите, които подкрепят финансовата система.

Законопроектът за резервите има подкрепа и на двете основни партии, или около 60% от депутатите. Другият е предложен от "5 звезди", а "Лига" все още не е решила.

В повечето развити държави централните банки са независими, макар и част от правителството, без значение дали формално са публична или частна собственост. Дори и кабинетът да сложи ръка над централната банка, според закона тя все още е независима.

Именно независимите институции обаче са кошмар за популистите, които твърдят, че всички части на правителството трябва да са под директен контрол на народната воля, която твърдят, че представляват.

По тази логика популистите в Италия вече нападаха регулатори, медии и други с твърдението, че "ядосват" народа.

Критици на закона го виждат като опит за подкопаване на независимостта на централната банка и да похарчат резервите са популистките си политики. "Златото е част от активите на централната банка и не може да бъде използвано за финансиране на Министерство на финансите", заяви и гуверньорът.

Предложената национализация пък ще оцени самата институция на €156 000 - сумата, която фашисткият диктатор Бенито Мусолини е накарал банките, застрахователите и други институции да платят за дяловете си през 30-те години на миналия век, когато банката е била рекапитализирана.

Провалът на Италия да намали дълга си е риск за цялата еврозона

Провалът на Италия да намали дълга си е риск за цялата еврозона

Предупреждението отправя Европейската комисия в нов доклад