Европейската комисия отправи поредно предупреждение спрямо Италия, заявявайки, че огромният публичен дълг и продължаващата вече твърде дълго слабост при продуктивността са рискове за страните в целия регион.

Макар че не е употребила думата "зараза", комисията подчертава как проблемите на Италия ще засегнат и други държави. Брюксел посочва, че съотношението на дълга на страната - повече от два пъти над ограничението, наложено от ЕС - няма да намалее през тази година. В доклада комисията критикува и Рим за бюджет, който преобръща предходни важни реформи.

"Италия отчита огромни дисбаланси", се посочва в доклада. "Високият дълг на правителството и слабата продуктивност създават рискове, които може да излязат от границите на страната".

Италия продава имоти за $2 милиарда, за да си намали дълга

Италия продава имоти за $2 милиарда, за да си намали дълга

Досегашните опити не бяха особено сполучливи

В края на миналата година третата най-голяма икономика в еврозоната навлезе в техническа рецесия. След излизане на доклада, възвръщаемостта по 10-годишните облигации на Италия се покачи до 2,75 процента, а спредът между 10-годишните германски облигации се покачва с 5 базисни пункта до 263.

В сряда се появи и още едно доказателство за позицията на Италия като слабото място на еврозоната. Икономическото настроение в страната се срива през февруари, докато за цялата еврозона то намалява далеч по-умерено.

По-рано вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис заяви пред Bloomberg, плановете на популисткото правителство "допринасят за по-бавен икономически растеж" и натежават над прогнозата за цялата еврозона.

Италианският бюджет не позволява дългосрочен растеж

Италианският бюджет не позволява дългосрочен растеж

Защо това създава реален риска да зарази европейските икономики и да повлече Франция първа?