Румъния има за цел да стане първата държава, граничеща с Черно море, която има законодателство в офшорния вятърен сектор. Това обяви президентът на регулатора на енергийния пазар в страната (ANRE) Джордже-Сергиу Никулеску, цитиран от Adevarul.

Той твърди, че до края на годината проектозаконът може да бъде внесен за приемане в парламента, за да се създаде необходимата правна рамка за развитие на инвестиции в областта на офшорната вятърна енергия в Черно море.

Румъния ще вземе решение до юни 2025 година, относно офшорните периметри, предоставени на инвеститори, които се интересуват от разработване на вятърни паркове по 30-годишни концесионни договори, с възможност за подновяване за 10 години само веднъж. Това предвижда нов законопроект, изготвен от Министерството на енергетиката през октомври.

Първите концесионни договори се очаква да бъдат подписани до края на 2025 година, съобщава Cursdeguvernare.ro.

Румънската GSP изгражда първата плаваща вятърна турбина в българските води на Черно море

Румънска компания изгражда първата плаваща вятърна турбина в българските води на Черно море

По проект на френска компания

Държавата може да предоставя държавна помощ за офшорни вятърни паркове с мощност до 3 GW в периода на разработване и експлоатация.

Румънската GSP изгражда първата плаваща вятърна турбина в българските води на Черно море

В началото на тази година стана ясно, че първата плаваща вятърна турбина в Черно море, по инженерен проект на френската компания Eolink, ще бъде произведена от румънската GSP Offshore.

Турбината ще бъде тествана в българските териотриални води, като част от проект, финансиран от Европейския съюз.

Снимка 617944

Източник: iStock

Проектът BLOW (Black sea Floating Offshore Wind) стартира през януари с бюджет от €21 милиона, от които над €15 милиона е приносът на ЕС, съобщи Profit.ro.

Зелената инвестиция, която обединява 16 участници, включително румънските компании Grup Servicii Petroliere (GSP Offshore) и Beia Consult International, има за цел да отключи плаващия офшорен вятърен потенциал на Черно море чрез инсталиране на демонстрационна система с капацитет от 5 MW край българското крайбрежие.

Плаващата конструкция ще бъде произведена от GSP Offshore на строителната площадка в Констанца.

Румъния и България планират да изградят и две водноелектрически централи на река Дунав, които да се използват съвместно по модела на водноелектрическите централи "Железни врати", експлоатирани съвместно от Румъния и Сърбия. Това пише в документ, публикуван в началото на 2023 година от българското правителство.

Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

ВЕЦ-овете трябва да са готови в следващите 5-6 години