Русия проучва възможността да блокира понататъшно кредитиране за Украйнта от Международния валутен фонд, ако Киев обяви дефолт (неплатежоспособност) за дълга си към Москва. Това съобщава Интерфакс, позовавайки се на Bloomberg.

Сега действащите правила на МВФ забраняват отпускането на заеми за страни, които имат не погасени задължения към официални кредитори. Но вече се появи информация, че Фондът обсъжда в близко време да промени тези правила, за да може Украйна да получи кредити,  даже ако не погаси през декември своите задължения към Русия.

Според предлагания нов ред, страна, намираща се в дефолт, ще има възможност да продължи да получава средства от фонда. Това ще се прави при положение, че тази страна се държи добросъвестно и продължава да води конструктивни преговори и търси взаимно приемливи решения с държавата – кредитор.

Но Русия може да оспори готовността на Киев да води конструктивни преговори, твърдят запознати.

Зам.-министърът на финансите на Руската федерация Сергей Сторчак каза вчера, че съдебния процес, ако Украйна не погаси  дълга си от 3 млрд. долара към Москва, ще създаде затруднение пред Киев да се върне  на световните финансови пазари. Според Строчак Кремъл  желае да избегне такава развръзка и Украйна „цял живот” да се опира на кредити от международни организации .