Русия обяви, че ще намали доставките на газ от сряда за страните, които подкрепят Украйна, съобщи "Ройтерс". Същевременно ракетните атаки по крайбрежните райони на Черно море будят съмнения дали Русия въобще ще се придържа към сделката и ще позволи на Украйна да изнася зърно.

Първите кораби от Украйна може да отплават след дни съгласно споразумение, договорено в петък, информираха от ООН, въпреки руската ракетна атака срещу украинското пристанище в Одеса през уикенда.

Reuters: "Газпром" обяви "невъзможност" за изпълнение на доставките поради "извънредни обстоятелства" за клиент от Европа

"Газпром“ спира целия газ за клиент от Европа поради „извънредни обстоятелства“?

Засега "Газпром" не е потвърдил информацията

Нарастващите разходи за енергия и заплахата от глад, пред която са изправени милиони в по-бедните нации, показват как най-големият военен конфликт в Европа след Втората световна война, който вече продължава шести месец, оказва влияние далеч отвъд Украйна.

Очаква се страните от Европейския съюз да одобрят във вторник спешно предложение за ограничаване на търсенето на газ, докато се опитват да се откажат от руските енергийни източници и да се подготвят за възможното им пълното спиране.

Руският енергиен гигант "Газпром" съобщи в понеделник, че газовите потоци за Германия през газопровода Северен поток 1 ще паднат до 33 милиона кубически метра на ден от сряда.

Канада отменя санкциите за газовите турбини на "Газпром"?

Канада отменя санкциите за газовите турбини на "Газпром"?

Поради забавянето на ремонта им, доставките на газ за Европа бяха ограничени

Това е половината от текущите потоци, които вече са само 40% от нормалния капацитет. Преди войната Европа внасяше около 40% от газа и 30% от петрола от Русия.

Припомняме, че "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша още в края на април.

Кремъл твърди, че прекъсването на доставките на газ е резултат от проблеми с поддръжката на тръбопровода, докато Европейският съюз обвини Русия в енергиен шантаж.

Политици в Европа многократно са казвали, че Русия може да спре газа тази зима, стъпка, която ще тласне Германия в рецесия и ще навреди на потребителите, които вече са засегнати от растящата инфлация.

"Газпром" спира доставките по "Турски поток"

"Газпром" спира доставките по "Турски поток"

Заради планов ремонт

Москва твърди, че не е заинтересована от пълното спиране на доставките на газ за Европа.

В допълнение към опасенията на енергийния фронт, украинската държавна компания оператор на тръбопроводи заяви, че руският газов гигант "Газпром" без предизвестие е увеличил рязко налягането в тръбопровод, който минава през Украйна за доставка на руски газ до Европа.

Такива пикове на налягането могат да доведат до извънредни ситуации, включително разкъсвания на тръбопроводи, и операторите на тръбопроводи са длъжни да се информират взаимно за тях предварително, казаха от украинската компания.