След решението на Великобритания да излезе от състава на Европейския съюз, нов общоевропейски договор може да бъде подписан до края на тази година. Това заявява експрезидентът на Франция Никола Саркози в интервю за френското издание Le Journal du Dimanche.

„Доколкото трябва да се действа незабавно, ние можем да подпише нов общоевропейски договор до кря на годината”, посочва в интервюто Саркози, цитиран от rns.omline.

Бившият френски президент и лидер на дясната партия „Републиканците” предлага в новия договор да се реализира „проект от пет точки”.

Първата от тях е да се въведе правителство на „Евро - Шенген”, състоящо се от министрите на вътрешните работи на 27-те страни членки на ЕС с постоянен председател.

Второ, да се създаде европейски аналог на Международния валутен фонд, който да не позволява на МВФ да се меси активно в европейските проблеми.

Трето, да се преразгледат общите европейски стратегически политики.

Четвърто, да се ограничат пълномощията на Европейската комисия.

Пето, да се прекрати политиката за понататъшно разширяване на Европейския съюз.

Саркози предлага Франция и Германия да контролират  реализацията на този проект.

Според френския експрезидент,  Brexit е следствие от отсъствието на единна политика на ЕС в областта на създаването на нови работни места, провал на реформирането на Шенген, на инертността по отношение притока на мигранти и общото усещане, че интересите на европейците не се защищават.