Четирима американски сенатори от демократите изпратиха писмо с неудобни въпроси до главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Сенаторите искат да разберат дали фирмата упражнява действия за проследяване и наблюдение на служители и ограничаване на усилията на синдикатите, пише Reuters.

Сенаторите Брайън Шац, Елизабет Уорън, Бърни Сандърс и Кирстен Гилибранд поискаха от компанията подробности относно стъпките, които предприема, за да обезсърчи работниците да се самоорганизират. Сред другите въпроси са още как гигантът проследява работниците си, които участват в различни протестни действия и стачки. Управниците искат и данни за адвокатските кантори, с които Amazon сключва договори за избягване на синдикати.

"Фактът, че Amazon реши да инвестира сериозно в системи за отмъщение срещу свободата на изразяване за опасните и нездравословни условия на труд, както и да се позовава на организирането и усилията за мобилизиране на правата на работниците като заплахи срещу компанията, е неприемливо", пише в писмото сенаторът Брайън Шац.

ЕП пита дали Amazon наема шпиони, които да следят политически лидери и синдикалисти

ЕП пита дали Amazon наема шпиони, които да следят политически лидери и синдикалисти

Повод за писмото е обява за работа в Amazon, в която се търсят "разузнавателни анализатори"

През септември изследователски документ от Института за отворени пазари, базирана във Вашингтон изследователска и застъпническа група, също заяви, че Amazon прилага широко наблюдение на работниците си, за да увеличи производителността на служителите и потенциално да ограничи усилията за обединение.

В писмото от законодателите в четвъртък се споменават няколко статии в медиите, които съобщават за подобни действия от страна на търговеца на дребно.

Този месец Amazon заяви, че повече от 19 000 от фронтовите служители на компанията в САЩ са се разболели от новия коронавирус тази година, което се равнява на 1,44% от общия брой служители - разкритие, търсено от адвокати по трудови въпроси, които критикуват реакцията на Amazon срещу пандемията.

Говорител на Amazon заяви, че компанията зачита правото на служителите си да се присъединяват или да създадат профсъюз без страх от отмъщение, сплашване или тормоз.

По въпроса за наблюдението говорителят заяви, че Amazon е открила една група в екипа си за доставка, която е събирала информация, като практиката е в противоречие със стандартите на компанията и вече е преустановена.

Amazon представи първия си електромобил

Amazon представи първия си електромобил

Компанията планира да използва 100 000 в рамките на едно десетилетие

Преди дни компанията на Безос стана обект на нападки и от служители на Европейския парламент.

В писмо евродепутати попитаха милиардера дали неговата компания наема разузнавателни агенти, които да шпионират политици, синдикалисти и членове на персонала на европейските институции. Обръщението дойде, след като Amazon изтри две обяви за работа за "разузнавателни анализатори". Според публикациите работните места включват наблюдение на различни заплахи, възприемани от Amazon, включително профсъюзи и "враждебни политически лидери".