Законодателите в Европейския съюз изпратиха писмо до основателя на Amazon Джеф Безос. В писмото властите в ЕС питат милиардера дали неговата компания наема разузнавателни агенти, които да шпионират политици, синдикалисти и членове на персонала на европейските институции, пише CNBC.

Писмото е подписано от 36 евродепутати от предимно левите и зелените партии в ЕП.

"Чудим се с голяма загриженост какви са вашите намерения: мониторингът на Amazon умишлено ли е насочен към синдикалисти, служители на Amazon, както и към политически представители (включително нас самите), които биха могли да изразят критика срещу дейността на компанията", пише в писмото.

Обръщението идва, след като Amazon изтри две обяви за работа за "разузнавателни анализатори", в идеалния случай - с френски и испански езикови умения. Според публикациите работните места включват наблюдение на различни заплахи, възприемани от Amazon, включително профсъюзи и "враждебни политически лидери".

Анализ: Почти 20 хиляди служители на Amazon са се сблъсквали с коронавируса

Анализ: Почти 20 хиляди служители на Amazon са се сблъсквали с коронавируса

Без паника: Това е пренебрежителен дял от работещите за нея почти 1,4 млн. души

"Загрижени сме дали европейските профсъюзи - както местни, така и национални или европейски избрани представители - са засегнати от този подход за "мониторинг на заплахите", който има за цел да потисне колективните действия и профсъюзната организация", пише още в писмото, в което евродепутатите питат компанията и дали ако бъдат назначени на работа, тези анализатори биха били натоварени със събиране на информация за всякакви вътрешни и външни заплахи за Amazon, включително докладване на данни за лидери и други.

В обявите за работа се казва, че на анализаторите ще бъде възложено да събират информация по "чувствителни теми, които са изключително поверителни" като финансиране и дейности, свързани с корпоративни кампании (вътрешни и външни) срещу Amazon и други.

Междувременно говорител на Amazon коментира пред CNBC, че обявата не представлява точно описание на длъжностната характеристика - тя е направена по погрешка и след това е била коригирана.

Amazon посочва, че не иска персоналът да "шпионира" групи от трети страни. Вместо това компанията заяви, че иска анализаторите да разглеждат публично достъпна информация, за да разберат средата, в която компанията работи.

Германия започна разследване срещу Amazon

Германия започна разследване срещу Amazon

Берлин ще проверява как компания влияе на цените на търговците