"Първо реформи и после преструктуриране на дълга" е препоръката към Гърция, отправена вчера в Берлин от шефа на МВФ Кристин Лагард на среща с Меркел. Темата днес е водеща за гръцките медии, съобщава БТА. 

Лагард е останала вярна на тезата, че Гърция се нуждае от реформи и облекчаване на дълга, но не и в настоящия момент, пише в. "Вима". 

"Катимерини" отбелязва, че на срещата Кристин Лагард е представила условията на МВФ за участието му в гръцката програма, като в интервю за германската телевизия АРД отново е изложила исканията на фонда както за реформите, така и за преструктурирането на дълга на Гърция. 

Позовавайки се на "Билд", в. "Прото тема" визира финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, който изненадващо похвалил Гърция с предизборна цел, тъй като искал да потули тази тема. "Гърция се намира на добър път", казал Шойбле. "Шойбле като Ифигения, жертват го, за да бъде спасена Меркел", коментира в. "Контранюз". 

В. "Етнос" отделя място на други германски издания за срещата Лагард-Меркел, като извежда в заглавие, че "двете дами са под натиск и търсят компромис за Гърция. 

Според "Ханделсблат" целта на срещата Лагард - Меркел била те да намерят решение на нововъзникващата гръцка криза преди тя да е ескалирала. Натискът върху тях бил, защото експертите от фонда изказвали съмнения относно релизацията на сегашната гръцка спасителна програма, посочва гръцкият вестник. 

"Меркел тихомълком казва сбогом на икономиите", пише в заглавие гръцкото икономическо издание "Нафтемборики", като се позовава на в. "Велт". 

Според Дойче веле коментаторите "съзирали" вече края на германската доктрина за икономии и говорели за съгласие между Берлин и МВФ. 

В. "Та неа" цитира Мартин Шулц, който обещава, че неговата Социалдемократическа партия е готова да намали прилаганите сега рестрикции в Гърция. 

Анализатори смятат, че посланията на Лагард и Меркел идват на фона на признания под сурдинка на кабинета в Атина, че въпреки всичко ще има още мерки, обещавайки, че чак след това ще облекчава дълга. 

В. "Димократия" предупреждава за подготвян фронт на европейци и МВФ срещу Гърция, които не само искали допълнителна "подстрижка" на пенсии и на необлагаемия минимум, но и премествали за догодина дебата за облекчаване на гръцкия дълг.