Изключително амбициозен план за увеличаване на произведената енергия представи шведското правителство през тази седмица - скандинавската страна планира изграждането на 10 нови ядрени реактора през следващите 20 години. Екологични експерти обаче подложиха управляващите на сериозна критика, защото по думите им новите мощности ще са твърде скъпи и ще станат готови прекалено късно, за да бъдат постигнати целите за намаляване на въглеродните емисии, пише "Гардиън".

Контекст: Швеция си има Грета Тунберг и реномето на глобален "зелен" лидер, но също така има 6 ядрени реактора в три електроцентрали, като те осигуряват 30% от тока в страната.

Турция обяви, че до 5 години започва строителство на още две АЕЦ - сравнително близо до България

Турция обяви, че до 5 години започва строителство на още две АЕЦ - сравнително близо до България

Кои страни са кандидати за реализация на проектите

През последните години се разраства производството на електричество от ВЕИ - главно от вятърни централи.

Детайли: Министърът по въпросите на климата Ромина Пурмохтари обяви преди дни, че, за да постигне климатичните си цели, Швеция трябва да удвои производството си на електроенергия през следващите 2 десетилетия.

Плановете на ЕС задължават страните членки да намалят въглеродните си емисии с поне 55% до 2030 г. и да станат "климатично неутрални" до 2050 г.

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Включени са и задграничните проекти на двете страни лидери в ядрената енергетика

Коалиционното правителство, което включва центристи, либерали и крайнодесните Шведски демократи е на позицията, че токът, необходим за електромобилите и за производствата, които в момента се нуждаят от въглища и газ, може да дойде само от нови ядрени мощности.

От друга страна: Според най-голямата шведска природозащитна организация - Naturskyddsföreningen, управляващите отклоняват вниманието от климатичните въпроси, не се отчита технологичният прогрес при възобновяемите енергийни източници и се "замита под килима" належащата тема за повишаването на производството на електричество до 2030 г.

8 пъти по-мощен от АЕЦ "Козлодуй": Китай пусна втория си най-мощен ВЕЦ

8 пъти по-мощен от АЕЦ "Козлодуй": Китай пусна втория си най-мощен ВЕЦ

Централата е на горното течение на Яндзъ

Проф. Ларс Нилсон от университета "Лунд" коментира пред "Гардиън", че е спорно дали въобще новите реактори са нужни, няма яснота как ще бъде финансиран строежът им и така обявяването на програмата на правителството изглежда по-скоро като пиар начинание.

Според него правителството ще трябва или да даде сериозни гаранции на външен инвеститор, или данъкоплатците ще се наложи да поемат сериозно тегло.