Вашингтон са започнали преговори с Лондон, които могат да доведат до сключването на малка търговска сделка, включваща намаляване на митата за износ между двете страни. Това посочват от администрацията на Белия дом, цитирани от BBC.

Американският търговски представител Робърт Лайтцер посочва пред медията, че е обнадежден, че евентуално споразумение ще донесе по-малко облагане на ключови продукти за внос на американския пазар, като шотландското уиски.

Преди време британските власти посочиха, че може да намалят тарифите си срещу САЩ, въведени заради държавните субсидии на компании от космическата и авиоиндустрията.

Това е част от опита за постигането на нова сделка между Лондон и Вашингтон след Брекзит. По думите на Лайтцер това ще е важна стъпка за Обединеното кралство, след като то вече няма да участва в подкрепата на Airbus, осигурена от Европейския съюз.

През миналата седмица Великобритания официално се оттегли от европейската подкрепа за компанията, която е част от дългогодишен спор между Щатите и ЕС. С действията си британските власти потвърдиха, че повече няма да налагат мита за вноса на самолети Boeing като част от политиката на Брюксел в тази посока.