Eвpoпeйcĸият cъюз, CAЩ, Kaнaдa и Beлиĸoбpитaния наложиха невиждани до този момент икономически санкции на Русия. Сред най-обсъжданите от тях се оказа изĸлючването на "избpaни pycĸи бaнĸи" oт ocнoвнaтa мeждyнapoднa cиcтeмa зa финaнcoви cъoбщeния ЅWІFТ. Отговорът на Москва обаче не заксъня и на международната икономическа сцена "изгря" pycĸият aнaлoг нa ЅWІFТ - Cиcтeмaтa зa пpexвъpлянe нa финaнcoви cъoбщeния нa Бaнĸaтa нa Pycия (ЅРFЅ). Оказа се, че Централната банка на Русия се е подготвяла за подобен развой на събитията от години, а тестовият режим на SPFS е стартирал още през 2014 година.

И ако днес икономическта война между Запада и Русия се води открито, през изминалите осем години санкции не липсваха, но мащабът им беше далеч по-скромен, а откликът - "тих".   

По какъв начин западните страни се опитаха да се противопоставят на руския президент Владимир Путин след незаконното анексиране на Крим през 2014 г. и  решението за признаване на неконтролираните от правителството зони на Донецка и Луганска област като независими образувания през 2022 г.?

Дипломатически мерки

През 2014 г. срещата на върха ЕС - Русия беше отменена, а държавите - членки на ЕС, взеха решение да не провеждат редовни двустранни срещи на върха с Русия. Бяха преустановени двустранните разговори с Русия по визови въпроси, както и по новото споразумение между ЕС и Русия.

Вместо среща на върха на Г-8 в Сочи, в Брюксел на 4 и 5 юни 2014 г. се състоя среща на Г-7 - без Русия. Оттогава срещите се провеждат във формат Г-7.

Страните от ЕС подкрепиха и преустановяването на преговорите за присъединяване на Русия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и към Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Русия вече трудно продава петрола си, а Китай намалява вноса на въглища от страната

Русия вече трудно продава петрола си, а Китай намалява вноса на въглища от страната

След започването на войната в Украйна руските товари се превърнаха в "забранена зона" за повечето търговци

През февруари 2022 г. след военната агресия на Русия срещу Украйна ЕС реши, че дипломати, други руски длъжностни лица и бизнесмени вече няма да могат да се ползват от разпоредбите за облекчаване на визовия режим, които дават възможност за привилегирован достъп до ЕС. Решението не засяга обикновените руски граждани.

Индивидуални ограничителни мерки

Замразяване на активи и ограничаване на пътуванията

680 лица и 53 образувания са обект на замразяване на активи и забрана за пътуване, тъй като действията им са подкопавали териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Списъкът на санкционираните лица и образувания подлежи на постоянно преразглеждане и периодично подновяване от Съвета.

Мерките бяха въведени през март 2014 г. Техният срок на действие беше последно удължен до 15 март 2022 г.

Присвояване на украински държавни финансови средства

През март 2014 г. Съветът реши да замрази активите на лицата, отговорни за присвояването на украински държавни финансови средства. За последен път срокът на тези мерки беше удължен през март 2020 г. до 6 март 2022 г.

Ограничения за икономическите отношения с Крим и Севастопол

Съветът прие ограничителни мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация.

Мерките се прилагат спрямо граждани на ЕС и дружества, установени в ЕС. Техният обхват е ограничен до територията на Крим и Севастопол.

Лондон "замрази" Руски фонд, който трябваше "да промени лицето на руския капитализъм"

Лондон "замрази" Руски фонд, който трябваше "да промени лицето на руския капитализъм"

Великобритания също така заяви, че ще замрази активите на главният изпълнителен директор на фонда Кирил Дмитриев

Тези мерки включват:

 • забрана за внос на стоки
 • ограничения за търговията и инвестициите по отношение на определени икономически сектори и инфраструктурни проекти
 • забрана за предоставяне на туристически услуги
 • забрана за износ на някои стоки и технологии

На 21 юни 2021 г. Съветът удължи срока на тези мерки до 23 юни 2022 г.

Ограничения върху икономическите отношения с неконтролираните от правителството зони на Донецка и Луганска област

Съветът прие ограничителни мерки в отговор на решението на Руската федерация да пристъпи към признаването на неконтролираните от правителството зони на Донецка и Луганска област в Украйна като независими образувания и последвалото решение за изпращане на руски войски в тези зони.

Обхватът на мерките е ограничен до неконтролираните от правителството зони на Донецка и Луганска област. Тези мерки включват:

 • забрана за внос на стоки
 • ограничения за търговията и инвестициите по отношение на определени икономически сектори
 • забрана за предоставяне на туристически услуги
 • забрана за износ на някои стоки и технологии

Тези мерки са в сила до 23 февруари 2023 г.

Икономически санкции, насочени срещу търговския обмен с Русия в конкретни икономически сектори

През юли и септември 2014 г. ЕС наложи икономически санкции, насочени срещу обмена с Русия в няколко икономически сектори. 

През март 2015 г. лидерите от ЕС решиха да приведат действащия режим на санкции в съответствие с цялостното прилагане на споразуменията от Минск, което беше предвидено за края на декември 2015 г. Тъй като това не се случи, Съветът удължи икономическите санкции до 31 юли 2016 г.

Икономическите санкции бяха удължавани последователно с по шест месеца от 1 юли 2016 г. насам. Всеки път решението за удължаването им беше вземано след оценка на прилагането на споразуменията от Минск. Понастоящем икономическите санкции са удължени до 31 юли 2022 г.

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

В системата са включени над 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia, а също и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария, водят се преговори и с Китай

Тези ограничителни мерки:

 • ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС за някои руски банки и дружества
 • налагат забрана за износ и внос при търговията с оръжия
 • установяват забрана за износ на изделия с двойна употреба за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия
 • налагат забрана за износ на стоки и технологии във въздухоплаването и космическата промишленост
 • ограничават достъпа на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за нефтодобив и проучвания

През февруари 2022 г. ЕС прие нови мерки:

 • ограничения на достъпа до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС
 • забрана на трансакциите с Руската централна банка
 • забрана за прелитане над въздушното пространство на ЕС и достъп на всякакъв вид руски превозвачи до летища на ЕС

Мерки, отнасящи се до икономическото сътрудничество

През юли 2014 г. лидерите от ЕС въведоха ограничения на икономическото сътрудничество. На първо място от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) беше поискано да преустанови подписването на нови операции за финансиране в Руската федерация.

От друга страна държавите - членки на ЕС, постигнаха споразумение да съгласуват своите позиции в рамките на Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) с оглед също така на преустановяването на финансирането на нови операции.

Освен това бе взето решение за прилагането на двустранните и регионалните програми на ЕС за сътрудничество с Русия, а някои програми бяха временно преустановени.

Брюксел атакува Москва с невиждани по мащаб нови санкции

Брюксел атакува Москва с невиждани по мащаб нови санкции

Същевременно Русия бомбардира Киев

Какви бяха санкциите на САЩ срещу Русия?

Над 700 руски лица и компании станаха обект на санкции от САЩ. Физическите лица са изправени пред ограничения за пътувания и замразяване на поне част от активите им, докато на някои от най-добрите руски държавни банки и компании, включително петролни и газови гиганти, на практика е забранено да получават финансиране чрез американски банки и пазари.