Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да излезе от ядрената сделка с Иран и да въведе отново санкции заплашва да повиши цената на петрола и да провали бизнес сделки за милиарди долара, пише Bloomberg.

Но връщането на санкциите няма да се случи веднага, а поетапно в следващите шест месеца. Това ще даде време на политиците да договорят ново споразумение, което да замени или допълни това, подписано по времето на Барак Обама.

Заповедта на Тръмп от вторник блокира всички нови договори веднага и поставя различни срокове за компаниите със съществуващ бизнес в ислямската държава. До август или ноември те ще трябва да спазят редица нови ограничения, насочени към Иранската централна банка, финансовия сектор на страната, петролната индустрия, доставките и други.Но Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква нова сделка, която да отмени санкциите. "Факт е, че те ще искат да постигнат нова сделка, която ще е от полза за Иран и иранците", каза Тръмп, допълвайки, че е готов за подобен ход.

Първият срок

Първият срок е 6 август. До тази дата компаниите трябва да се освободят от иранска валута или дълг. Всеки човек или компания, които помогнат на иранското правителство, като им продадат долари, също ще бъдат обект на санкции.

Тогава влизат в сила и ограничения за търговия на злато и други ценни метали, въглища, алуминий, стомана и други, луксозни продукти като хайвер или килими. Компаниите ще могат да поискат да им бъде дадено специално разрешение за търговия, като всеки случай ще бъде решаван поотделно.

Вторият срок

Санкциите за компаниите, които правят бизнес с петролната индустрия на Иран се връщат на 4 ноември. Оттогава влизат в сила и ограничения за чуждестранните финансови институции, които имат "значителни транзакции" с Централната банка на Иран.Освен това САЩ ще въведе санкции на енергийния сектор и на транзакциите, свързани с петрола. Хелима Крофт, главен стратег по суровините в RBC Capital Markets, очаква спад на износа на петрол от Иран с между 200 и 300 хил. барела дневно.

Застрашени сделки

Сред най-пострадалите щатски компании е Boeing. На гиганта ще бъде отнет лиценза да продава самолети в Иран. Компанията вече подписа сделка за 3 милиарда долара за 30 самолета 737 Max с авиолинията Aseman, както и за 16,6 милиарда долара с националния превозвач Iran Air за 80 самолета.Финансовият министър Мнучин заяви още, че лицензът на Airbus Group също ще бъде отнет. Компанията е постигнала договорености за 100 самолета на стойност 19 милиарда долара.

Освен това 20-годишното споразумение между Total SA и China National Petroleum Corp. на стойност 5 милиарда долара също е в опасност.

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Президентът на САЩ ще обяви тази вечер своето решение