Ако Обединеното кралство и Европейския съюз не успеят да договорят ново търговско споразумение до 31 декември тази година, тогава двете преговарящи страни ще започнат автоматично да търгуват помежду си от началото на 2021-а година според условията на Световната търговска организация (СТО).

Великобритания в същото време също така ще престане да се възползва от съществуващите към момента 40 търговски споразумения, сключени между ЕС и други страни извън съюза.

Всички това вероятно ще тласне британската икономика в сравнително плитка икономическа рецесия през 2021-а година, показва анализ на консултантската компания за икономически изследвания Pantheon Macroeconomics, цитиран от bnr.bg.

Визирайки настоящите различни позиции между Лондон и Брюксел преди началото на преговорите, базираната в Нюкасъл, Англия, компания прогнозира около 20%-на вероятност за подобен най-лош сценарий, при който от догодина двустранната търговия между ЕС и Великобритания ще започне да се провежда според правилата на СТО.

Според Pantheon Macroeconomics, основният сценарий остава този, при който британският премиер и правителството ще направят компромис, за да постигнат с ЕС споразумение за свободно търговия от типа на това, което Съюзът сключи с Канада.

Във вторник Европейският съвет одобри мандат за преговори за ново партньорство с Обединеното кралство, номинирайки официално ЕК за преговарящ.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние пък посочи, че от началото на следващата седмица (2-ри март) Европейският съюз и Великобритания ще започнат в Брюксел преговори за новите си отношения, като първоначалните разговори ще продължат до четвъртък - 5 март.