Британското правителство е продало 7,7% от акциите, които държавата притежава в Royal Bank of Scotland за 2,5 млрд. фунта стерлинга (около $3,33 млрд.), инкасирайки загуба от 2,66 млрд. паунда, съобщи Reuters.

Това е част от инвестицията на държавата в една от най-големите банки на страната, която се наложи да бъде спасяван от фалит по време на световната финансова криза през 2008 година. С тази продажба държавният дял в RBS бе намален от 70,1% до 62,4%.

Правителството продаде ценните книжа на институционални инвеститори по 271 пенса за всяка акция. Тази цена е почти наполовина от цената, която властите в Лондон се наложи да плати по време на спасяването на RBS, наливайки в банката 45,5 млрд. паунда по време на разгара на финансовата криза.

"Тази продажба представлява значителна стъпка за завръщането на RBS към цялостна частна собственост и за оставянето на финансовата криза зад гърба ни", отбеляза британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс

Британската опозиционна лейбъристка партия критикува продажбата на акциите, след като информацията стана известна в понеделник вечерта, заявявайки, че данъкоплатците ще загубят и правителството е трябвало да продаде акциите на по-висока цена.

Трябва да се има предвид, че под ръководството на бившия главен изпълнителен директор Фред Гудуин, една от най-големите банки в света започна агресивен курс на разширяване. Преди катастрофалната оферта през 2007 г. за покупката на холандския кредитор ABN AMRO да отслаби опасно много Royal Bank of Scotland точно преди избухването на глобалната финансова криза.

Правителството планира да продаде останалата част от останалия 62-процентен дял в RBS през следващите няколко години, като операцията най-вероятно ще протече по подобен начин, въпреки че не е изключено част от акции да бъдат предложени и на по-широка публична продажба.