Японското правителство официално прие законопроект през уикенда, който ще позволи приема на повече чуждестранни работници. Тази мярка е цел облекчаване на тежкия недостиг на работна ръка, който е основен минус за японската икономика, пише CNBC.

Но това може да не е достатъчно, за да смекчи огромния проблем с намаляващата работна сила на нацията.

От април следващата година третата по големина икономика в света ще позволи на неквалифицирани чужденци да работят в 14 сектора, включително строителство и грижи за възрастни хора до пет години. Квалифицираните чужденци ще могат да останат в Япония със семействата си за неопределено време. Кабинетът на премиера Шиндзо Абе одобри законите миналия месец.

Япония прави немислимото, за да се справи с проблемите на пазара на труда

Япония прави немислимото, за да се справи с проблемите на пазара на труда

Имиграцията отдавна е табу за японците, които предпочитат етническата хомогенност, но застаряващото и свиващо се население подкопава подобни възгледи

Понастоящем неквалифицираните работници се приемат само в рамките на програма за обучение за стажанти. Чужденците със специализирани познания, които не кандидатстват за постоянно пребиваване, могат да живеят в страната само за ограничен период от време без членове на семейството.

"Вероятно няма да е достатъчно, за да се предотврати свиването на населението в трудоспособна възраст", казва Марсел Тилиант от Capital Economics.

Като цяло Токио планира да приеме около 340 000 чужденци през следващите пет години. Но това няма да бъде достатъчно, за да смекчи проблема с намаляващото население на Япония, което се е понижило с 373 000 души през 2017 г., коментира Кохей Алохара, икономист в Natixis Japan Securities. "Въпреки че политиката за отваряне на вратата е крачка в правилната посока, правителството трябва да приеме повече."

Дългата на продължителност на живота и понижаването на раждаемостта водят до драстично намаляване на населението в трудоспособна възраст в Япония, тоест тези на възраст под 64 години. Понастоящем трима от 10 души в момента са на възраст 65 години и по-възрастни, но се очаква те да се увеличат до четири на 10 през следващите четири десетилетия, според Международния валутен фонд.

"Промените в законодателството в областта на имиграцията означават, че притокът на чуждестранни работници през следващите няколко години вероятно ще надхвърли 195 000 души през 2017 г.", каза Марсел Тиелиан, старши икономист за Япония, Австралия и Нова Зеландия в Capital Economics.

Основен въпрос е дали чужденците ще приемат новото законодателство, особено когато трябва да отговарят на изискванията за японския език. Също така остава да се види дали чужденците искат да се преместят в страна, където икономиката я очаква структурен упадък, каза Ивахара.

В крайна сметка само миграцията не се очаква да разреши застаряващото население на Япония.

"Ще загубим 17,5 милиона активно население в трудоспособна възраст след 20 години, може би е твърде късно да се компенсират тези числа", казва Котаро Тамура, бивш сенатор и бивш парламентарен секретар за японската икономическа и фискална политика. Той препоръчва увеличаване на ръста на производителността и намиране на алтернативно финансиране за застрашената социалноосигурителна система на страната.

Риск от асимилация

И докато администрацията на Абе планира да използва технологиите за автоматизация и изкуствен интелект, за да се справи с трудовата криза, тя осъзнава, че вече не може да пренебрегва опцията за повече работници мигранти. Но много от тях, включително политиците от опозицията, се притесняват от въздействието на това върху хомогенното общество на Япония.

Японците разбират нуждата от мигранти, но може би не са готови да ги приветстват, казва Тамура.

Езиковите проблеми и различаващите се социални обичаи са причината, поради която много японски граждани и бизнеси не желаят да приемат постоянно чуждестранни работници, споделя Саюри Ширай, професор в университета Кейо.

Ресторантите, например, все повече наемат повече мигранти, но хората казват, че услугите им не са добри поради комуникационни проблеми, казва тя. Много от тях също се притесняват, че повече чужденци ще доведе до променящата се японска култура и дори расови разслоения, добавя тя.

За неквалифицираните чужденци, особено тези от развиващите се страни, проблемът с нарушенията на правата на човека е друго препятствие. Правителството отдавна е изправено пред критики относно третирането на такива работници, които работят като "технически стажанти", често в лоши условия и за заплащане под минималната работна заплата.

С повече неквалифицирани работници, които трябва да пристигнат през следващата година, може да възникнат повече такива случаи, каза Ивахара. Правителството обеща да се заеме с проблемите, но все още не са обявени конкретни мерки, според Ширай.