След като Русия нападна Украйна по-рано днес целият въздушен трафик, който е трябвало да мине над Украйна беше пренасочен през България и Румъния. Това е видно от актуалните данни популярният сайт за проследяване на полети онлайн Flightradar24.

Oт Ръководство на въздушното движение (РВД) обявиха, че имат готовност да обслужат повишения въздушен трафик над България.

Отговорните за въздушния трафик в България търсят кой да ги застрахова срещу грешки

Отговорните за въздушния трафик в България търсят кой да ги застрахова срещу грешки

Прогнозната сума на търга е 1 590 000 долара

Около 4.00 часа тази сутрин украинските власти публикуваха NОТАМ - съобщение, касаещо въздушния трафик за затваряне на цялото украинско въздушно пространство за граждански полети, включително и летищата на територията на Украйна.

Поради потенциална опасност за гражданското въздухоплаване Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) издаде бюлетин, който препоръчва авиокомпаниите освен територията на Украйна, да избягват и райони на около 200 км разстояние от украинската граница навътре в териториите на Русия и Беларус.

Очакваният ръст на въздушния трафик в българското въздушно пространство е около 40 на сто. ДП "Ръководство на въздушното движение" е подготвило секторни конфигурации за поемане на трафика, като са направени и симулации. Осигурен е необходимият брой ръководители на полети.

Русия започна война с Украйна. Акциите на световните борси се сринаха

Русия започна война с Украйна. Акциите на световните борси се сринаха

Заради очакваните санкции върху руската икономика

Междувременно в публичното пространство се появи информация, че лизингодатели са поискали от украинските въздушни превозвачи да върнат самолетите, които използват в ЕС възможно най-скоро. 

А на 12 февруари украинският авиопревозвач SkyUp обяви, че най-големите застрахователни компании в света са информирали украинските въздушни превозвачи, че ще спрат да застраховат самолети за полети в украинското въздушно пространство.