Преди около 15 години Русия и САЩ решиха, че е време да затоплят отношенията си. Тогава Владимир Путин и Джордж Буш прецениха, че най-подходящо е този процес да започне от петролната индустрия.

По това време Щатите внасят близо двойно количество черно злато на това, което произвеждат, и търсят възможност за диверсификация на импорта си. От друга страна Русия разполага с големи резерви, а американските компании са готови да платят много за тях.

В крайна сметка след две поредни срещи в 2002 година - едната в Хюстън, а другата в Санкт Петербург, договорени сделки няма.

Две години по-късно Кремъл започва да национализира руския частен петролен сектор. Най-сериозните активи, които попадат под контрола на държавата, са на най-голямата петролна компания ЮКОС.

Междувременно в САЩ се разработва фракинг технологията. По думите на Игор Йосифов, който участва в срещите през 2002 година, тогава американските дружества стават по-предпазливи и се отказват от идеята за по-близки отношения с Русия.

Йосифов, който днес ръководи фонд да инвестиции в енергийната сфера, се надява, че новото управление в Щатите, начело с Доналд Тръмп, ще възстанови разговорите отпреди повече от десетилетие.

Какво ще донесе Тръмп за Русия, Иран и пазара на петрол?

Какво ще донесе Тръмп за Русия, Иран и пазара на петрол?

Отговаря експерт

За възможни преговори по отношение на петролната индустрия се заговори още след избирането на бившия шеф на ExxonMobil Рекс Тилърсън за държавен секретар. А той има повече опит в сделки с Русия, отколкото който и да е друг лидер в петролната индустрия в Щатите. През 2011 година Тилърсън договаря джойнт-венчър за 500 милиарда долара с държавния гигант "Роснефт".

Възможното партньорство между Москва и Вашингтон в енергийната индустрия ще бъде една от най-обсъжданите теми в Давос през следващата седмица. За да стане то възможно обаче властите в САЩ ще трябва на първо място да вземат решение за "разхлабване" на санкциите срещу Русия, пише Bloomberg.

Според Стивън Пифър, който е помощник секретар в американското Бюро по европейските и евроазиатските въпроси, най-вероятно ще има промени по отношение на ристрикциите. Той обаче посочва, че въпросът е какво ще поиска Тръмп в замяна. 

Друг експерт, Карлос Паскуал, казва, че на първо място новият президент на САЩ трябва да постави въпросите за кибератаките, ситуацията в Сирия и влиянието на Русия в Близкия Изток.