Златото в четвъртък поскъпва до 7-седмичен максимум на фона на отслабващия долар, след като Доналд Тръмп не разкрива детайли от икономическата си политика, дни преди да заеме поста президент на САЩ.

По обед ценният метал се търгува по $1.205,00 за тройунция в сравнение с $1.191,46 за унция при закриването на сесията в сряда. В хода на днешната търговия котировките достигаха цена от $1.206,98.

Фючърсите за златото в САЩ поскъпнаха с 8,6 долара до $1.205,2 за унция.

В хода на вчерашната си, първа пресконференция след изборите, Тръмп не разясни конкретни детайли около обещаните от него стимулиране на икономиката чрез увеличаване на бюджетните разходи и намаляване на данъците.

"Политиката завладява вниманието на пазарите на злато и ще бъде основният фактор за движението на цените в близка перспектива" посочва анализаторът на HSBC Джеймс Стил, цитиран от Reuters.

Според него, стойността на жълтия метал чувствително ще реагира на политическите събития и коментари, свързани с Тръмп и неговия екип. Ако надделеят "икономическите националисти", настояващи за защитни мита и увеличаване на държавните разходите за инфраструктура, тогава цената на златото ще се покачва.

Засега в политиката на Тръмп се наблюдава някаква неопределеност и пазарите се съмняват в потенциала за растеж на долара, отбелязват наблюдатели, разочаровани от вчерашната изява на бъдещия американски президент.

Днес среброто се търгува по $16,89 за унция в сравнение с $16,72 при затваряне на вчерашната сесия. Платината струва $985,60 спрямо $972,30 вчера, а паладият - $755,90 при $753,97 при края на търговията в сряда.