Енергийно ефективните сгради намаляват до минимум потреблението на енергия и вода и са ключова част от устойчивото развитие на градовете, които искат да се борят с изменението на климата. От големи небостъргачи до нови музеи, ето някои от "зелените" сгради, които отварят пътя към по-отговорно планиране.

По данни на ООН през 2050 г. около 68% от човечеството ще живее в градовете, а те представляват само 3% от повърхността на планетата, но консумират 78% от енергията и произвеждат 60% от емисиите на парникови газове.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Новите тенденции в градското планиране включват изграждането на еко квартали, които да намалят въздействието върху околната среда, да променят битовите навици на гражданите и да ги направи по-отговорни към заобикалящата ги среда. "Зелената" или устойчивата сграда е сграда със специфична конструкция и характеристики, които да поддържат или подобряват качеството на живот в средата. За да бъде "зелена" сградата трябва да има високо ниво на ефективност трябва да се намалява потреблението на енергия, вода и други ресурси до минимум.

Сертификатът LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) е международно приетото официално признание, което установява дали една сграда заслужава да се нарича устойчива, според сайтът на испанската мултинационална електрическа компания Iberdrola.

10 енергийно ефективни сгради в света

Небостъргачът Iberdrola Tower в Испания

Снимка 577076

С внушителна стъклена конструкция, с височина 165 метра, това е финансовата и бизнес икона в Билбао и еталон за устойчив дизайн и енергийна ефективност. Има така наречния "energy recovery ring", който намалява въглеродния отпечатък.

Вътрешният дизайн на централата насърчава работата в екип, споделянето на знания в идеално екологично пространство.

Beitou Public Library в Тайван

Снимка 577077

Източник: iStock

Първата зелена библиотека на Тайван се намира в парка Бейту в Тайпе. Това е двуетажна сграда, която намалява консумацията на вода и електричество, благодарение на големите си прозорци. Покривът е частично покрит с фотоволтаични клетки за генериране на енергия и също така събира дъждовна вода, която се използва в тоалетните.

California Academy of Sciences в Сан Франциско

California Academy of Sciences е изследователски институт и природонаучен музей, напълно реконструиран през 2008 г. по проект на Ренцо Пиано. Новата сграда рециклира дъждовна вода, използва фотоволтаични панели, използва максимално естественото осветление и има зелен покрив с милиони растения, произхождащи от Калифорния.

World Trade Center Бахрейн

Bahrain World Trade Center - Wikipedia

източник:wikipedia

Сградата се състои от две кули близнаци с височина 240 метра. Намира се в столицата на Бахрейн Манама и е първият небостъргач в света, който интегрира вятърни турбини в своя дизайн. Те осигуряват 15% от енергийното потребление на кулите.Двете сгради се свързват с три моста и всяка има турбина с диаметър 29 метра.

Pixel Building в Австралия

Снимка 577078

Източник: GettyImages

Първата въглеродно неутрална офис сграда в Австралия се казва Pixel Building. Тя е замислена като прототип на офиса на бъдещето и има зелен покрив със слънчеви панели за производство на собствена енергия. Нейната необичайна многоцветна фасада осигурява вентилация и естествено осветление, за да намаляване консумацията на енергия.

Museum of Tomorrow в Бразилия

Снимка 577079

Източник: iStock

Този научен музей отвори врати през 2015 г. Решенията за енергийна ефективност включват слънчеви панели, системи за повторно използване на дъждовна вода и климатична система, която използва вода от залива Гуанабара.

Turning Torso Швеция

Снимка 577080

Източник: iStock

Тази сграда от шведската страна на пролива Йоресунд е най-високият небостъргач в Скандинавия. Издига се на 190 метра височина. Захранва се от възобновяема енергия. Всеки апартамент управлява сам отоплението и потреблението на вода, а кухните рециклират органични отпадъци за производство на биогаз.

Parkroyal Collection в Сингапур

Снимка 577081

Източник: GettyImages

Сградата е разположена в центъра на Сингапур. Луксозният хотел разполага с 15 000 кв. м. тераси, наречени небесни градини, за щастие на своите посетители. Градините са проектирани да консумират минимална енергия чрез използването на слънчеви клетки, сензори за движение и събиране на дъждовна вода за рециклиране.

Shanghai Tower в Китай

Снимка 577083

Източник: iStock

Трудно е да се повярва, че втората най-висока сграда в света, 632-метров небостъргач във финансовия квартал Пудонг, е енергийно ефективна - тя е проектирана да събира дъждовна вода и да рециклира част от отпадъчните си води за вътрешна употреба. Дизайнът на фасадата минимизира натоварванията от вятъра, което намалява количеството материал, необходим за нейното изграждане.

Reforma Tower Мексико

Сградата се намира в мексиканската столица и е третият най-висок небостъргач в страната - 246 метра. Използва соларна и вятърна енергия, водата бива рециклирана и също се използва за производство на енергия. Вентилационната система се контролира от изкуствен интелект, чрез сензори, които оптимизират използването на енергия.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.