Динамичен пазар, с голям обем от сделки и затихване на големите ръстове на цените, които наблюдавахме година по-рано - такава беше 2023-а година за имотния пазар у нас. Ако през 2022 година наблюдавахме ръстове от 20-30%, през миналата година вече този ръст затихна и възлиза на 6-10% в големите градове, а в по-малките - малко по-голям, но с тенденция за спад. Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties в интервю за БНР Радио Благоевград.

"Виждаме, че данните от НСИ сочат ръстове в рамките на 8-10% средно за страната, което е много високо ниво на нарастване на цените, на фона на това, което се случва в Европа, къде някои пазари отбелязаха дори спад на цените. Голямата разлика е в това, че в България лихвените проценти по жилищните кредити не нараснаха и не нарастват все още, за разлика от много западни пазари", коментира експертът.

По думите на Стойкова ако човек работи в София и взима софийска заплата, може да си купи с нея малко под 1 кв.м. жилищна площ в столицата. Става въпрос за средни цени от 1600 евро на кв.м.

"Доходите нараснаха значително и в момента са около 3 000 лева за София средно. В момента имаме един доста балансиран пазар и достъпността е много добра, на фона на това, което сме виждали преди години - преди 15 години например, бяха нужни три заплати за покупка на един кв.м.", заявява тя.

Предлагането в момента за цялата страна е доста ограничено и може би ще остане така през цялата година.

През последните години пандемията даде голям тласък на жилищния пазар и остави офиси и търговски площи под нелеки изпитания. В последно време и търговските площи се радват на интерес, защото хората започват да се връщат в офисите. Всички сегменти са в добро състояние.

2024

Годината започва силно запазара. Ключово ще бъде развитието по въпроса за приемането ни в еврозоната и Шенген. "Ще затихват ръстовете на цените и пазарът ще по-спокоен и по-балансиран", заяви Стойкова.