Мечтата на много българи е да си купят луксозен апартамент в центъра на София. Цената на това удоволствие обаче е сериозна.

В луксозния небостъргач "Милениум център", например, който се намира зад НДК и съвсем скоро ще бъде завършен, все още има свободни апартаменти. Цените на имотите там обаче стартират от 2 800 евро и достигат нива от 5 200 евро за квадратен метър, съгласно данните на имотната агенция "Бългериън пропъртис".

Предвид факта, че най-малките от предлаганите общо 37 апартамента са с площ от 231 кв. м. то сумата, с която трябва да разполагате, за да станете горд собственик на "малък имот" в една от най-високите сгради в София (при това в Центъра) стартира от 650 000 евро или над 1.27 милиона лева.

Снимка 292083

Източник: Bulgarianproperties.bg

За много хора тази цифра е недостижима реалност...

Какво ще кажете обаче, ако ви кажем, че бихте разполагари с подобна сума, ако бяхте проявили далновидност и насочили спестявания в размер на 30 000 евро преди тринадесет години към актуалното тогава IPO на технологичния гигант Google. И сте ги държали до днешна дата, разбира се! Може да тествате да търгувате акции на Google без риск с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Сигурно ще попитате защо точно в Google при наличието на хиляди други инвестиционни възможности. Отговорът е относително прост.

През далечната 2004-та година първичното публично предлагане на Google бе може би най-чаканото от инвеститорите събитие на годината. Тоест тази инвестиционна опция почти сигурно е била разглеждана от много от по-сериозните инвеститори на международните пазари тогава.

Обърнати в долари и насочени към акциите на Google, закупени в първия ден от търговията им на борсата, тези 30 000 евро тогава биха се превърнали в над 650 000 долара към днешна дата или близо 600 000 евро на база нивата на търговия на еврото спрямо долара.

От тогава насам акциите на интернет гиганта, които в момента се търгуват на около един процент от исторически най-високата си стойност, са поскъпнали близо 20 пъти. Или това прави средна годишна доходност от почти 26%.

Няма как да не отбележим и факта, че на ваша страна, освен поскъпването в акциите на Google, е било и поскъпването на долара, спрямо еврото. Щатската валута поскъпва с близо 10% спрямо еврото за посочения период. С обученията, предлагани от Admiral Markets, може да се сдобиете с много познания по тази тема и да повишите финансовите си умения.

За сравнение ако посочените 30 000 евро бяхте насочили към покупката на имот, през далечната 2004-та година, то те щяха да ви стигнат, за да си купите двустаен апартамент в София, съгласно статистиката на водещия сайт за оферти на недвижими имоти - imot.bg.

Същият двустаен към момента би струвал 53 200 евро, съгласно статистиката на същия сайт или тази инвестиция би донесла средна годишна доходност в размер на 4.5% (малко над инфлацията).

Няма как да не погледнем и към алтернативата пред българските инвеститори в лицето на родния капиталов пазар (БФБ). Въз основа на стойността на SOFIX преди тринадесет години той би превърнал инвестицията от 30 000 евро в 42 765 евро или средна годишна доходност от 2.6%.

Историята сочи, че инвестициите в акции са един от най-добре представящите се в дългосрочен план сред всички инвестиционни класове активи, както и най-добра защита срещу инфлацията. Не забравяйте обаче, че последните трябва да се правят разумно и посредством регулиран и надежден партньор, като Admiral Markets.

* Мнението, изразено в този материал, не представлява препоръки или съвет за покупка, или продажба на валутни двойки или други активи на финансовите пазари. Публикацията е с чисто информативен и образователен характер и не е съвет за инвестиции. Маржин търговията носи висок риск дори и за тези, запознати с принципите на финансовите пазари и методите за технически анализ. Крайната отговорност за каквито и да е сделки се носи от трейдърите.