В Хонгконг наемите остават прекалено високи въпреки глобалната пандемия и тежката рецесия. Прогнозите за икономиката на Хонконг са да се свие с 8% тази година, а равнището на безработица да достигне до близо 15-годишен връх от около 6%. И все пак наемите на жилища остават едни от най-скъпите в света, предава Bloomberg.

В съчетание с нарастването на безработицата, това обстоятелство затруднява намирането на дори оскъдни жилищни площи за живеене от по-бедните граждани. Неравенството в това отношение отдавна е проблем в Хонконг, където десетки хиляди жители живеят в малки разделени апартаменти, които понякога са толкова малки, че се наричат ​​домове в клетки.

В проучване на компанията за недвижими имоти CBRE Group се отбелязва, че Хонконг остава най-скъпото място в света за закупуване на имот. Срените месечни наеми в града остават на трето място в света след Ню Йорк и Абу Даби.

CBRE изчислява, че наемите в Хонконг са със 7% под тези от Ню Йорк през миналата година и са по-непосилни за живеещите там, поради това, че средният доход на Хонконг е само 35% от този на Ню Йорк, според изчисленията на Bloomberg от последните правителствени данни. Абу Даби се нарежда на високо място в класацията заради мигранти, които плащат високи наеми за големи жилища.

Кои световни градове са в риск от балон на пазара на жилища?

Кои световни градове са в риск от балон на пазара на жилища?

Поскъпването на имотите насред икономическата криза е неустойчиво. UBS очаква корекция

Бездомните, които се обръщат към неправителствени организации за помощ в Хонконг са се увеличили до 1423 през периода април 2019 г. до март 2020 г., от 1297 през предходната година, според говорител на Департамента за социални грижи.

Въпреки че броят на бездомните изглежда малко в сравнение с Ню Йорк или Сан Франциско, това не отразява живеещите в "нехуманни" жилища, които не са безопасни и средата е нездравословна, каза Джеф Ротмайер, основател на ImpactHK, неправителствена организация, която предоставя подслон и храна за тези без дом.

Правителството на Хонконг не предприема решителни политики, в сравнение с други големи градове. В САЩ например Центровете за контрол и превенция на заболяванията временно спряха изселването на жилища, за да се предотврати разпространението на Covid-19, докато Лондон призова за замразяване на наемите в столицата за две години.

Въпреки намаляването на общите наеми на жилищата в Хонконг през последната година, тежкото положение на хората в неравностойно положение не се подобри. Средният наем за 18 квадратни метра е нараснал с 15% през август в сравнение с година по-рано.

Положението на бездомните в Хонг Конг се е влошило по време на пандемията от коронавируса, порати това, че доста от работниците с ниски заплати от чистачи до персонала в ресторантите са загубили работата си. Въпреки че са били дадени субсидии на бизнеса, не се прави за бездомните, много от които в списък с чакащи за общежития.

През последните три години Леюнг Хип, който е без работа, прекарва по-голямата част от нощите си в денонощен McDonald"s в един от най-бедните райони на Хонконг. Откакто в средата на юли бяха наложени ограничения за хранене през нощта, той спи на пейката на близката болница, в която има чиста баня и добра вентилация.Денонощните магазини на McDonald"s са достъпни само за вечеря до полунощ и не позволяват на клиентите да седят в ресторанта след това до ранната сутрин, така че Леюнг не може да спи там.