Дори и в условията на затваряне на икономиката цените на жилищата във Великобритания продължиха да растат, като към септември достигнаха най-високата си стойност в историята. Но според ново изследване това може да се промени.

Причината е, че според Residential Analysts поскъпването на цените се дължи на относително малка група богати купувачи, които вече имат имоти. Това повдига въпроса доколко устойчив е този връх, ако икономическият растеж се забави отново.

Най-тежко засегнатите от кризата са хората с ниски доходи, а някои богати може да са в даже по-добро финансово състояние, смята Нийл Хъдсън от Residential Analysts. Това е видно от продажбите на имоти на стойност над 1 млн. паунда, които през август са двойно повече, отколкото през август миналата година.

Сред причините е дори работата от вкъщи, заради която вече много хора нямат нужда да живеят близо до централните части на Лондон. Респективно това създаде търсене на имоти извън големите градове, като само за първите девет месеца на годината в 16 английски села, намиращи се на час с влак до Лондон, покупките вече надхвърлят тези за цялата минала година.

И въпреки този растеж, Centre for Economics and Business Research предвижда, че догодина цените ще са с 10% надолу. Само преди седмица старшият икономист Пабло Шах пък изтъкна, че те ще спаднат с 14% през 2021 г.

Сред причините за това е фактът, че понижаването на данъка върху продажбите изтича през март догодина. А това, в комбинация с вероятното изстрелване на безработицата, вероятно ще срине целия пазар на имотите - не бива да се забравя, че в този период ще се реализира и Брекзит.