Мистериозният дворец на Путин, който видяхме неотдавна в разследване на руския опозиционен лидер Алексей Навални, е представен като луксозен имот, подарен на президента, направен от богати приятели. Малко след като излезе разследването обаче, руска телевизия излъчи съвсем различен репортаж, в който пищният декор в двореца е само блян, а на негово място има голи бетонни стени.

В репортажа имотът изглежда така, сякаш се преустройва и разбира се, повдига въпроси какво точно се случва в имението.

Видеото в YouTube от разследването на Навални има над от 110 милиона гледания от публикуването му. Кремъл веднага отхвърли истинността на твърденията и заяви, че дворецът и друг път е приписван на президента.

BBC Russian разговаря с няколко строители, които твърдят, че са работили на мястото на двореца между 2005 и 2020 г. Те потвърдават много от видяното във видеото на Навални - включително, че дворецът е бил възстановен отчасти заради плесени.

Какво разказват строителите?

"В двореца имаше много останки от луксозните вещи, показани във филма на Навални, но мебелите ги нямаше. Мащабът на имението е невероятен", казва един от работниците, работил на строителната площадка в черноморския курорт Геленджик през есента на 2018 г.

Проблемът с плесените също беше показан във видеото и Навални заявява, че дворецът е в процес на реконструкция заради това.

"Стените и таваните бяха покрити с плесен. На места дори черна. Беше засегнала цялата сграда", казват двамата работници. По думите им мухълът се появява между бетонните стени и гипсокартона.

Според източник, близък до Кремъл,  мухълът наистина е проблем. "Дворецът е бил завършен и е бил използван в продължение на няколко години, но след това се появява плесен, придружена от неприятна миризма".

Кой е собственик в крайна сметка?

Според разследването имотът струва 1,37 млрд. долара и е платен "с най-големия подкуп в историята". В края на миналия месец обаче милиардерът Аркадий Ротенберг заяви, че той е собственик на имението. По думите му то ще бъде завършено "след няколко години" и трябва да се превърне в хотелски комплекс.

Колко е луксозно имението?

Един от строителите, с когото BBC разговаря, заявява че когато е видял за първи път имотът през 2011 г., първото му впечатление било сякаш се строят египетските пирамиди.

"Мисля, че около 1500 души работеха на строителната площадка в този момент. Имаше руснаци, узбеки, имаше дори войници. Бързаха да бъде завършено", казва той.

Друг работник заявява, че всички признаци на строителство са "замаскирани", така че не могат да бъдат забелязани от морето.

Много от работниците казват, че често е имало реконструкции на имота през последните 15 години.