Цените на имотите започват да падат. Просрочените ипотечни кредити започват да нарастват. Предприемачи фалират, а други спират работа по домове, които вече не могат да продадат. Това общо взето е сценария за развитие на една ипотечни криза в момента. Когато бъдат публикувани последните данни за цените на жилищата в Обединеното кралство, всички ще търсят признаци, че пазарът започва да се срива. Но има пазар, за който трябва да се тревожим много повече - американският.

Има много признаци за сериозен спад в пазара на имоти в САЩ, като продажбите на жилища намаляват за 12 поредни месеца, най-слабият набор от числа за повече от десетилетие. Всеки, който си мисли, че това е чисто американски въпрос, е добре да помисли отново. Ако американският пазар се срине, това ще насочи икономиката към рецесия и това ще се разпространи по целия свят.

Ако има загуби по ипотеките, това ще застраши стабилността на финансовите пазари. Той ще определи какво ще направи Федералният резерв с лихвените проценти, засягащи икономиката на всяка страна. През 2008 г. сривът на високорисковия ипотечен пазар предизвика световна финансова криза.

Снимка 536099

Източник: iStock

Случвало се е и преди и може да се случи отново. С учетворяване на лихвените проценти през последната година, британският пазар на имоти не изглежда добре. Миналата седмица Rightmove съобщи, че цените на жилищата са в застой, с най-слабите данни, откакто онлайн агенцията започна да събира данни. Кралският институт на дипломираните геодезисти съобщи, че пазарът е бил най-слаб от 2009 г. насам. Дори и така, това едва ли е катастрофа, поне не още.

Най-скъпите жилищни имоти в Русия, които се продават

Най-скъпите жилищни имоти в Русия, които се продават

Супер луксозните имоти се намират около и в Москва

Цените са стабилни и все още не падат, или поне не много значително. Съвсем различна е картината от другата страна на Атлантика. В много големи градове цените сега падат в абсолютно изражение. В Сан Франциско, където са съсредоточени много от съкращенията в технологичния сектор, те са намалели със 7% тази година.

В Оукланд те са намалели с 4,5 процента, а в Ню Йорк с 1 процент. Междувременно, с Федералния резерв, който продължава агресивно да повишава лихвените проценти и с инфлацията, която упорито отказва да бъде овладяна, перспективата е все по-мрачна. Вярно е, че данните, публикувани в петък, показват, че продажбите на нови жилища се увеличават през януари, но измерени на годишна база, те все още са намалели с почти една четвърт на годишна база.

Все още не е катастрофа, но е много близо до такава. Това, което се случва с цените на жилищата, ще определи дали ще има твърдо или меко приземяване. Федералният резерв се опитва да създаде най-трудния трик в книгата за централно банкиране; забавяне на икономиката и връщане на инфлацията под контрол, но без да предизвиква пълномащабна рецесия. Звучи достатъчно просто, но е много трудно постижимо на практика.

Това, което се случва с жилищния пазар, ще се окаже ключът към това дали ще успее или ще се провали. Ако пазарът на имоти се стабилизира, но остане като цяло непроменен за една година, тогава потребителското търсене ще отслабне леко и не можем да очакваме нищо по-лошо от леко забавяне.

Ако цените паднат, това ще бъде различна история, със срив на търсенето и пълномащабен спад почти неизбежен. И ако САЩ изпаднат в рецесия, това ще стане и с останалата част от световната икономика - защото Америка е единственото нещо, което я задържа. След това жилищният срив ще се отрази на финансовите пазари. Има $18 трилиона (£15 трилиона) неизплатен ипотечен дълг на американския пазар, в сравнение с $14 трилиона през 2007 г. в пика на последния бум. Правилата за ипотеките означават, че е много по-лесно просто да се отървете от дълговете си, отколкото в Обединеното кралство.

Сделките с недвижими имоти в най-голямата икономика в ЕС са се сринали с 50% в края на 2022 г.

Сделките с недвижими имоти в най-голямата икономика в ЕС са се сринали с 50% в края на 2022 г.

Тенденцията вероятно ще продължи през първата половина на 2023 г.

Губите къщата си и кредитният ви рейтинг търпи негатив, но ако стойността на вашия имот спадне значително, той все още може да бъде привлекателна опция. Дори по-лошо, въпреки засиленото регулиране, ипотеките все още се опаковат и продават по целия свят. В действителност платежоспособността на американската финансова система остава критично зависима от здравето на жилищния пазар. Ако започне да се срива, може лесно да срине и банки, хедж фондове и фондови мениджъри - и това ще удари много тежко останалата част от световната икономика.

И накрая, това ще определи паричната политика, да не говорим за вероятния резултат от следващите президентски избори. Очаква се Федералният резерв да повиши лихвените проценти най-много с още един процентен пункт и след това леко да започне да ги облекчава отново. Но ако цените на жилищата се сринат, всички залози отпадат. Дали Джеръм Пауъл, председателят на Фед, вярва, че е негова работа да спасява пазара, или ще направи контролирането на инфлацията приоритет?

Или незабавно ще обърне курса и драстично ще намали лихвените проценти, за да спаси пазара, страхувайки се да не повтори грешките от 2007 и 2008 г.? А дори и да го направи, може ли един имотен срив да се обърне, след като е започнал, или ще се превърне в пълна паника? Никой няма и най-малка представа, включително, по всяка вероятност, самият Фед. Но едно е сигурно. Ще бъде много сериозна криза. Фондовият пазар залага, че ще бъде перфектно изпълнено меко кацане.

Снимка 536092

Източник: iStock

Пазарът на жилища в САЩ беше този, който започна финансовия крах през 2008 г., като високорисковите ипотеки се влошиха, което предизвика банкови колапси във всяка голяма икономика. Всички следим зорко цените на жилищата в Обединеното кралство, но в момента колебливият американски пазар е най-голямата заплаха за световната икономика.