Докато в множество европейски държави се говори за криза на пазара на жилища, в Сърбия той остава в добро здраве. Една от причините са покупките от живеещи зад граница хора, пише на сайта си белградското радио Б92.

Характерно е, че се купуват имоти и на места като Пожаревац, Шабац и Смедерево - от тези региони преди години много хора емигрираха в чужбина и сега първото поколение гурбетчии се завръща със западни пенсии и търси дом за старините си. По думите на брокера Катарина Лазаревич голям брой от тези хора идват от Канада.

Най-евтино в Сърбия, най-скъпо на Мавриций: Колко ще ни струва зимната почивка през сезон 2023/2024?

Най-евтино в Сърбия, най-скъпо на Мавриций: Колко ще ни струва зимната почивка през сезон 2023/2024?

Димитрина Горанова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, пред Money.bg

Иначе, запазва се търсенето на имоти в по-добрите квартали на Белград, но също и в курортите - с идеята за краткосрочно отдаване под наем.

Снимка 644988

Източник: iStock

"Предимно искат апартамент в нова сграда, който е обзаведен и нямат много време да го търсят. За тях е важно апартаментът да има гараж и дори са готови да купят мебелите, ако някой вече е живял в апартамента Те избират апартаменти от 70 до 100 квадратни метра Тези, които се връщат да живеят в Сърбия, искат да се установят или там, където са живели преди, или в квартали, където познават някого В Белград те обикновено искат да живеят в центъра, във Врачар, където имат приятели и където могат да обиколят всичко пеша." , обяснява Лазаревич.

Наближаващите празници са важно време за брокерите - гурбетчиите се връщат при семействата си, но често използват това време и за да се сдобият с имот.

Жилище в планината

Според местните платформи за недвижими имоти, когато става дума за недвижимост в планинските райони, най-търсени са апартаментите в Златибор и Копаоник, но също има и предложения в други популярни сред туристите планински градчета като Дивчибаре.

Договорка: Сърбия ще изнася вино и редица други продукти за Китай без мита

Договорка: Сърбия ще изнася вино и редица други продукти за Китай без мита

Свободна търговия

Именно там цените се движат около 1915 евро на квадрат, а наистина маломерно (26 квадрата) жилище близо до ски пистата и центъра излиза 2259 евро на квадрат - или общо над 58 000 евро. За малък мезонет от 54 квадрата с две стаи ще трябва да платите 81 600 евро.

Снимка 644986

Източник: iStock

В Златибор средните цени са на ниво от 2040 евро на квадрат, докато в Гуча е наполовина по-евтино.

В центъра на популярното сред туристите село Мокра гора едностайно жилище с площ от 30 квадратни метра излиза 70 000 евро.