Не отне много време на по-заможните хора в Америка през 2020 г. да разберат, че политиките за работа от дома означава, че могат да купуват недвижими имоти почти навсякъде. Ваканционните пазари прегряха, както и пазарите на "Zoom градовете", както ги наричаха някои. Дори големите градове, откъдето се изселиха доста жители, като Ню Йорк и Сан Франциско, прегряха, след като имаше небивал досега интерес на пазара на наеми, за сметка на пазара на покупка на жилища разбира се!

Този пандемичен жилищен бум съвпадна със зашеметяващия скок от 42% на цените на жилищата между март 2020 г. и юни 2022 г. в САЩ. Основната причина за това, според Федералния резерв, може да се отдаде на повишеното търсене на домове, което се случи по време на пандемията.

Какво се случва в последно време обаче: на годишна база молбите за закупуване на ипотечни кредити са намалели с 41%. Сега всъщност има по-малко заявления за покупка, отколкото в края на катастрофата на имотния пазар през 2008 г.

Това бързо отдръпване от търсенето кара повече икономисти да произнасят най-страшната дума в жилищния сектор: балон.

"Балонът беше предизвикан от пандемията и тенденциите за миграция, заради работата от вкъщи: работници с високи заплати купуват имоти", казва Даян Суонк, главен икономист в KPMG, цитирана от изданието Fortune.

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Жилищният пазар започна да се срива, след като Фед повиши лихвените проценти

Вече имаше спад на цените на жилищата на национална база. Между юни и август националният индекс на Case-Shiller National Home Index показа спад от 1,3% в САЩ - първият от 2012 г.

"Може бързо да станем свидетели на големи двуцифрени спадове. Мисля, че 15% през следващата година е много консервативна прогноза", коментира още Даян Суонк.

Всеки път, когато Федералният резерв обяви повишаване на лихвените проценти, това ще създаде проблеми за чувствителни към лихвите сектори като жилищния пазар на САЩ. Когато тези повишения станат агресивни, ударът ще бъде много по-интензивен.

Точно това видяхме през 2022 г. Затягането на паричната политика на Фед доведе до скок на средната 30-годишна фиксирана ипотечна лихва през последната година от 2,98% на 7,1%. Това доведе до най-големия шок преи ипотечните лихви след прословутото затягане на лихвите на Фед Пол Волкър през 1981 г. Исторически ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, които също помогнаха за задвижването на жилищния бум по време на пандемията, са изчезнали.

Ако цените на жилищата в САЩ всъщност паднат с 15%, това ще отбележи втората най-голяма корекция на цените на жилищата след Втората световна война. Само корекцията от 27% между 2006 г. и 2012 г. би го победила. Въпреки това Федералният резерв казва, че това не е повторение на кризата от 2008 г.

От KPMG също смятат, че Фед е прав за това, защото за разлика от тогава, сега кредиторите са много по-внимателни.

Въпреки че подобрените стандарти за кредитиране и ограниченото предлагане трябва да предотвратят сценария от 2008 г., те не са достатъчни, за да предотвратят корекция в цените на жилищата. Поне така го виждат от KPMG.

Moody's Analytics към момента прогнозира цените на жилищата в Чикаго да паднат само с 3,6%. Но на други пазари, че е по-драматично: във Финикс например се очаква спад от над 18%.