В Швейцария ще бъде построена най-високата дървена жилищна сграда в света. Проектът е наречен Rocket&Tigerli, ще се състои от четири сгради, включително една с височина 100 метра. Комплексът ще бъде построен в швейцарския град Винтертур, който се намира близо до Цюрих.

Ще се предлагат дизайнерски и модерни жилища според дизайнерите на датската компания Schmidt Hammer Lassen Architects. Фасадата ще бъде покрита с тъмночервени и жълти теракотени блокове.

"Проектът ще има значително влияние върху естетиката на района. Особено горди сме, че работим по този новаторски проект", заявяват от компанията.

Четирите сгради ще имат жилищна част и помещения за търговия на дребно, скай бар и хотел. Очаква да бъдат завършени и готови за настаняване на жители до 2026 г.

"Винаги сме били отворени в използването на дървения материал не само заради неговите естетически качества, но и заради техническите възможности за изграждане", коментира компанията.

Marina Tower: Как ще изглежда най-високият небостъргач в Гърция?

Marina Tower: Как ще изглежда най-високият небостъргач в Гърция?

Височината ще е 200 метра

SHL се конкурира с осем други архитектурни компании по целия свят за да спечели в крайна сметка изготвянето за проект на сградата. По-рано тази година неговото предложение им за дизайн беше избрано за победител в конкурса.

Това е поредният проект, чрез който компанията иска да докаже, че дървеният материал може да се използва като устойчива алтернатива на бетона и стоманата при изграждане на високи сгради.

Кулата Mjøstårnet с височина 280 фута в норвежкия град Брумунддал се превърна в най-високата дървена сграда в света, когато отвори врати през 2019 г. 18-етажната структура има апартаменти, офис пространство и други.