В продължение месеци наред богатите напускат градовете, заради продължаващата ситуация с коронавируса. Според нови изследвания цените на първокласните имоти в големите градове по света са паднали, но разбира се не навсякъде.

Стойностите на най-скъпите 5% от жилищата в някои от най-желаните градове в света са паднали през последните 12 месеца, включително в Лондон, Ню Йорк и Дъблин, пише Forbes.

"Процентът на градовете, които регистрират годишен спад на цените, нараства, от 23% в края на 2019 г. до 38% през третото тримесечие на 2020 г.", се казва в доклад на Knight Frank, консултантска компания за недвижими имоти.

В Сингапур се наблюдава най-големият спад на цените на луксозните имоти, от 6,1% през последните 12 месеца до октомври. Това според Леонард Тей, ръководител на научните изследвания в Knight Frank Singapore, до голяма степен се дължи на ограниченията за пътуване, които "леко намалиха броя на чуждестранните купувачи в Сингапур".

В редица градове се наблюдават спадове на чуждестранни купувачи, когато емигрантите се прибират у дома. В Дубай, където има по-малко работни места за мигранти, бяха смекчи някои от законите с надеждата някои от тях да останат. Цената на луксозните жилища в града е паднала с 3,7%. В Хонконг пък цените са паднали с 5,4%.

Този спад на цените на градските първокласни имоти влоши състоянието на собствениците им и до голяма степен това се дължи на намаляващата стойност на техните имоти, където е голяма част от богатството им.

И все пак някои градове са в крак с тази тенденция

Изстрелващите се цени на луксозни недвижими имоти в някои градове ни показват къде богатите планират съществуването си след Covid-19.

В Окланд е най-бързото покачване на първокласните цени на имоти от всеки град в света. През 12-те месеца до октомври цените се повишиха с 12%, след като Нова Зеландия достигна един от най-ниските нива на Covid-19. Заявленията за пребиваване в Нова Зеландия са се повишили през същия период.

Управляващият директор на Premium Real Estate в Окланд Джейн Гай, е забелязала "значителен подем" при купувачите, търсещи имоти над 13 милиона долара.

"Склонни сме да виждаме международните купувачи, които са привлечени от идиличния начин на живот в Окланд, да го оценяват спрямо големите международни градове и популярни градове като Сидни или Ванкувър," казва тя.

Манила във Филипините е на второ място в класацията на компанията, която най-вече благодарение на нарастващата популярност сред курортните селища в Батангас, провинция на юг от Манила, става популярна.. Цените там са се увеличили между 20% и 46% през октомври в сравнение с година по-рано, според Leechiu Property Consultants.

Шънджън в Китай също бележи доста покачване на цените през октомври - с 9% на годишна база. След него се нарежда Торонто, 8,4% покачване на цените на жилищата.

В САЩ са популярни са Лос Анджелис, Сан Франциско и Маями, докато в Европа швейцарските градове Цюрих и Женева наблюдават по-високи цени, отколкото вече са.

Отминават и дните на мезонетите. Близост до море или езерото, сега изглежда е приоритет за богатите купувачи на жилища, за които отдалечаването от града не е опция.