Купуването на собствен дом е голяма крачка - затова трябва да сте напълно уверени, че сте готови за нея, тъй като това решение ще има огромно влияние върху вашето бъдеще и финанси. Покупката на жилище е дългосрочен ход, който изисква не само да се намирате в добра финансова ситуация - става въпрос за много повече от пари.

Ако се разпознавате в твърде много от посочените по-долу точки, може би е добре да премислите отново:

Имате лоша кредитна история? Колкото повече черни точки в кредитната ви история, толкова по-висока ще е лихвата - и обратно. Така че може би не е лош вариант да забавите малко покупката, докато започнете да изглеждате по-добре в очите на банките.

Правите го като инвестиция? Ако някой ви попита защо искате да купите къща и първият ви отговор е нещо от рода на "Защото губя пари за наем" или "Защото е добра инвестиция", може би не сте готови за всички отговорности, които идват с притежаването на собствен дом.

По-добре е да си намерите дом, който отговаря на други цели: например има прекрасно разположение в добър квартал или е близо до работното ви място, училище, детска градина и подобни.

Трябва да давате над 30% от доходите ви за покриване на месечната вноска? Добро правило е да не превишавате вноска по ипотеката от 30% от общия ви месечен доход. Превишаването на тази граница ще ви остави финансово уязвими при непредвидена ситуация. Добре е да знаете, че може да покривате разходите си, вноската и все пак да ви остават свободни средства, които да пестите.

Нямате никакви други спестявания? Дори и да финансирате покупката с банков кредит, трябва да заделите определен процент от стойността на имота, който да платите от собствените си спестявания. Ако това означава "да изпразните касичката", може би не е лошо да изчакате още малко и увеличите "парите за черни дни". Абсолютният минимум е да имате заделени средства, които ще ви позволят да покривате обичайните си разходи поне шест месеца, ако изгубите работата си. Разбира се, колкото повече - толкова по-добре.

Гледате само цената на имота? Покупката и притежаването на собствено жилище идват с далеч по-високи разходи от самата цена за закупуване. Пресметнете и всички данъци и такси при прехвърляне, както и налога всяка година, стойността на преместването, реновацията и най-важното: поддръжката.